Chp Grup Başkanvekili Okay: 'Böyle Bir Soruşturma Süreci Yaşandığına Göre Tsk'da Toplantı Yapılması Doğaldır'

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yaşanan soruşturma süreci karşısında Silahlı Kuvvetler'de bir toplantı yapılmasının doğal olduğunu belirterek, 'Önemli olan bir araya gelen orgenerallerin bu konuda yapacakları açıklamadır

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yaşanan soruşturma süreci karşısında Silahlı Kuvvetler'de bir toplantı yapılmasının doğal olduğunu belirterek, "Önemli olan bir araya gelen orgenerallerin bu konuda yapacakları açıklamadır. Onu beklememiz lazım" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te gazetecilerin, yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı. Genelkurmay Başkanlığı'nda dün gerçekleştirilen komuta zirvesine ilişkin çeşitli iddiaların gündeme getirildiğinin hatırlatılması üzerine Okay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin orgeneralleri ve oramirallerinin dün yaptığı toplantının içeriği hakkında resmi bir açıklama yapılmadığını bildirdi. Gelişen koşulları göz önünde tutmalarının çok doğal olduğunu belirten Okay, o toplantıya katılan orgenerallerden bir
tanesinin de Erzurum Savcılığı tarafından ifadesi talep edilen bir orgeneral olduğuna işaret etti. Okay şunları kaydetti:
"Olağan bir süreç yaşanmıyor. TSK'da kuvvet komutanlığı yapmış, ordu komutanlığı yapmış subay kadroları, halen muvazzaf olan kadrolarla ilgili bir soruşturma süreci var. Genelkurmay Başkanı da balyoz iddiası gündeme geldiğinde çok sert bir açıklama yapmış ve kimi iddiaların mantık dışı olduğunu ifade etmişti. Bütün bunlara rağmen bir soruşturma süreci yaşandığına göre çok doğaldır ki TSK'da bir toplantı yapılıyor ve bu toplantının sonucunda bir değerlendirme ortaya çıkacaktır muhtemelen. Dileriz ki bu,
AK Parti anlayışının 'fişleme' olarak ifade ettiklerinin bir intikam duygusunun süreci değildir ve hukukun kurallarına uygun olarak bir süreç biran önce tamamlanır. Türkiye'de dağdan inen 34 teröristin sorgulaması 4 saatte tamamlanıyor ama Cumhuriyet Savcısı 7 saat sorgulanıyor, kuvvet komutanları 2 gündür gözaltında tutuluyorsa bunun olağan bir süreç olması pek mantıklı gelmiyor. Bu süreci dikkatle izleyeceğiz. Türkiye'nin bu gerilimli süreçten biran önce çıkması en büyük temennimizdir."
Okay, komutanların istifa edebileceği iddialarının hatırlatılması üzerine söylentiler üzerine bir yorumda bulunmanın doğru olmayacağını söyledi. Yapılan toplantının sonuçlarını bekleyeceklerini ifade eden Okay, toplantıya ilişkin spekülasyonları önemsememek gerektiğini vurguladı. Okay, "Önemli olan bir araya gelen orgenerallerin bu konuda yapacakları açıklama nedir, onu beklememiz lazım" diye konuştu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ve Çorum Milletvekili Ahmet Aydoğmuş hakkında inceleme başlattığı haberlerine ilişkin soru üzerine Okay, Başsavcılığın 'inceleme yok' şeklinde bir açıklaması okuduğunu belirterek, "Çok spekülatif bir ortam. Çok önemli olan o iki milletvekilinin yaptıkları açıklama" diye konuştu.
Özellikte Doğan'ın açıklamasının, AK Parti zihniyetini yansıtan bir açıklama olduğunu öne süren Okay, bu açıklamanın, Türkiye'de bir fişleme sürecinin olduğunun itirafı olduğunu savundu. Bu milletvekillerinin, bu süreçten sonra bunu telafi etmelerinin, bu sözlerinden geri dönmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Okay, "Söz ağızdan çıkmıştır. Geri çekilmesi mümkün değildir. Çıkan söz bir itiraftır. Siyasette söylem bu noktaya geldi. Böylesine ağır bir hakaret içeren bir milletvekilinin özür dilemesi
bile yeterli değildir. Milletvekili sorumluluğunu taşıyamıyordur ve derhal milletvekilliğinden istifa etmesi gerekir. Partinin iç hukuku gereği herhangi bir disiplin cezası verilecek veya verilmeyecek olmasının hiçbir önemi yoktur. Parlamento'da böyle bir ismin yer alması Parlamento için utanç vesilesidir. Derhal Parlamento'dan ayrılması lazım. Ne 'fişliyoruz' diyenlerin, ne de 'kanı bozuk' diyenlerin bu Parlamento'da yer almaması lazım" değerlendirmesini yaptı.