Japonya Başkonsolosu Türk öğrencilerle buluştu

2010'un Türkiye'de Japonya yılı ilan edilmesiyle birlikte Japon kültürünü daha yakından tanımaya yönelik düzenlenen etkinliklere Strasbourg'da bir yen

2010'un Türkiye'de Japonya yılı ilan edilmesiyle birlikte Japon kültürünü daha yakından tanımaya yönelik düzenlenen etkinliklere Strasbourg'da bir yenisi daha eklendi.

Fransa Türk Öğrenci Kongresi'nin organize ettiği 'Japonya'nın ekonomik gücünün temelleri' başlıklı konferansta Japonya'nın Strasbourg Başkonsolosu Hiroshi Karube üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosu Sibel Algan'ın da katıldığı söyleşide öğrenciler Japonya ile ilgili merak ettikleri sorulara cevaplar aradı.

Başkonsolos Hiroshi Karube, İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılan Japonya'nın hangi aşamalardan geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü haline geldiğini anlattı. Karube, Japon mucizesinin temelinde güçlü iş etiği, devlet ve özel sektör arasındaki uyum, teknolojiye yapılan yatırımlar ve özellikle askerî alanda harcama yapılmamasının bulunduğunu ifade etti.

Japonya'nın dışi lişkilerinde Çin'i en büyük rakip ve tehdit olarak gördüğünü belirten Başkonsolos Karube, Japonya'nın giderek artan askerî harcamalarının bu ülkeye karşı önlem olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında Türk-Japon ilişkilerine de değinen Başkonsolos Hiroshi Karube, Osmanlı döneminde Ertuğrul Fırkateyni ile başlayan ikili ilişkilerin giderek güçlendiğini ifade etti. Japonya'da 4 bin Türk ve Türkiye'de bin 500 Japon vatandaşı yaşıyor. Türkiye'de 57 Japon firmasının yatırımı bulunuyor.