2010'da yatırıma odaklanan Yıldız Holding, 2011'de ana işlerine yönelecek

Ülker'in çatı kuruluşu Yıldız Holding, 2010 yılında yatırımlara odaklanıp, yabancı kuruluşlarla ortaklıklara gitti. 2011 yılında faaliyet alanlarını a

Ülker'in çatı kuruluşu Yıldız Holding, 2010 yılında yatırımlara odaklanıp, yabancı kuruluşlarla ortaklıklara gitti. 2011 yılında faaliyet alanlarını artırmayı öngören holding, ana işlerini büyütmeyi hedefliyor.

Yıldız Holding'in 2010 yılını değerlendiren ve 2011 hedeflerine değinen Yıldız Holding Yatırımlar ve İş Geliştirme Grubu Başkanı Dr. Zeki Ziya Sözen, Türkiye ekonomisinden övgüyle söz etti.

Üç çeyrek art arda büyüyen ekonominin büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Sözen, "Ülkemiz 9 aylık toplamda yüzde 8,9'luk büyümeyi başardı. Bu oranla Avrupa ülkeleri arasında en süratli büyüyen ikinci ülke oldu. Gıda sektöründe bu senenin en ilgiye değer olayı ise Kraft'ın Cadbury'i satın alması oldu. Kraft bu satın alma ile sakız ve şekerleme sektörüne adım attı. Bu hareketin Türk pazarında da bir takım etkilerinin olabileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

2010'un Yıldız Holding adına yatırım odaklı bir yıl olduğunun altını çizen Zeki Ziya Sözen, şu açıklamalarda bulundu:

"Sakız ve Şekerleme alanının lider kuruluşu Danimarkalı Gumlink ile yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğumuz Continental Confectionary Company (CCC) Türkiye'deki yatırımlarını büyük ölçüde tamamladı. Çorlu'da kurulan fabrika üretime alındı ve ortaklığın ilk ürünü olan Oneo sakızları, Mayıs ayında tüketicilerle buluşarak büyük beğeni topladı. Çayda ise Alman LSH ile yaptığımız ortaklığın ardından ürün geliştirme çalışmalarımız süratlendi. Türk ve Alman mühendisler Karadeniz Bölgesi'nden toplanan onlarca farklı çeşit çayı Hendek'teki tesislerimizde işleyerek Türk tüketicisinin damak tadına en yakın ürünü elde etti. Bu çalışmalar ışığında Obaçay markamız baştan sona yenilenerek pazara sunuldu.

2010 yılının ortaklıklar açısından en önemli iki yeni gelişmesi, baharat alanında Mccormick ve meyve suyunda Eckes Granini ile iki anlaşmaya daha imza atmamız oldu. Baharatta dünya lideri olan Mccormick ile imzalanan anlaşma gereği yüzde 50-50 ortaklıklı şirket kuruldu. Rekabet Kurulu'ndan da onay alarak çalışmalara başlayan şirket, baharat konusunda potansiyel vadeden ve süratle gelişen Türkiye'nin yanı sıra Avrupa pazarında da lider oyuncu olmayı hedefliyor.

Avrupa'nın önde gelen meyve suyu üreticisi Eckes-Granini Group ile yine yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan şirketimiz, her iki grubun meyve suyu alanında sahip olduğu premium markaların pazara sunulmasının yanı sıra perakendede güçlü bir dağıtım ağı oluşturulması ve ev dışı tüketim alanında kuvvetli bir yer edinilmesi amacıyla faaliyet gösterecek. Eckes-Granini meyve suyu alanında sahip olduğu geniş tecrübeyi Yıldız Holding ortaklığı sayesinde Türkiye'ye de taşıyacak. Bütün bu yatırımlar ve ortaklıklar gıda ve içecek konusunda Yıldız Holding'in portföyünü güçlendirmek açısından kilit rol oynayacak. "

GODİVA'DA YÜZDE 15 BÜYÜME

Zeki Ziya Sözen, Yıldız Holding'in stand-alone yönetim yapısıyla Harvard Business Review'a dahi konu olan şirketi Godiva'nın sektöründeki daralmaya rağmen iki senede yüzde 15 oranında büyüme yakaladığına işaret ederken," Türkiye'deki Godiva tüketicilerini memnun eden önemli bir gelişme, ilk Godiva mağazasının eylül ayında Nişantaşı'nda açılması oldu. Hemen ardından da Akmerkez mağazamızı hizmete sunduk. Uluslararası alanda ise Çin önemli bir odak noktası oldu; sene içerisinde dört mağaza hizmete girdi. 2011 sonuna kadar Çin'de 17 mağaza daha açılması öngörülüyor." ifadelerini kullandı.

Holding içerisinde bisküvi, kek ve çikolata kategorilerini yöneten Ülker Grubu'nun dünyada ve Türkiye'de yeniden biçimlenen şartları doğru okuyarak, yine büyüme hedefli, etkin tavrını devamlı kıldığını belirten Sözen, şunları kaydetti:

"Ülker; Ülker Golden Finger, Albeni Tane Tane ve ikramlık yarım boy Ülker Çikolatalı Gofret gibi tüketicilerin gün içindeki ihtiyaçlarını karşılamak için özel ve farklı ürünler pazara sundu. Grup, 2011 yılında da verimliliği artırıcı projeler üzerinde çalışmalarına devam edecek.

Pötibör Çoko, pazara lezzetiyle yenilik getirdi. Bisküvi grubunda Rondo da çeşitli platformlarda ödüle layık görüldü. 22. Kristal Elma 2009-2010 Türkiye Reklam Ödülleri yarışmasında 3 Kristal Elma, 1 Büyük Ödül kazanırken iletişim çalışmaları ile de farklı yarışmalarda ödüllendirildi.

Müşteri ve kaliteyi önceliklerinin başına koyan Gıda ve İçecek Grubumuz da çalışmalarını pazarın şartlarına ve değişen tüketici davranışlarına göre konumlandırdı. Her zaman faaliyette bulunduğu kategorinin üzerinde büyümeyi ve bir önceki yıla göre daha iyi bir konuma gelmeyi hedefleyen grup, dinamik ve inovatif yapısına uygun yeni ürün ve kategori yatırımlarına 2011'de de devam edecek.

İçecek Grubu, 2011'de tüketiciye en çok çeşitliliği sunan içecek şirketi olma misyonuyla çalışmalarına devam edecek.

Türkiye'nin ve çevre ülkelerin en büyük süt işleme tesisine sahip şirketi Ak Gıda; Adapazarı, Karaman, Lüleburgaz'da bulunan tesislerinde, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'yu kapsayan geniş bir bölgeden aldığı çiğ sütü işliyor. Ak Gıda'nın Kahramanmaraş üretim tesisinin de 2011 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Tüketicilere taze ve pastörize süt ürünleri sunan Gıda ve İçecek Grubu, bu alanda yüksek ihracat hacmine de sahip.

Gıda ve İçecek Grubu'nun dinamik ve inovatif yapısına uygun yeni ürün ve kategorilerilerde yatırımları önümüzdeki dönemde devam edecek.

2010 yılında İçim Fidella Ballı Kaymaklı sürülebilir peynir ve geleneksel çilek reçeli ile Bizim Yağ'ın birleştiği Bizim Yağ Çilek Reçelli ile inovatif ürünlerimize yenilerini ekledik. 2010 yılında, dünya süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük temsil platformu olan Uluslararası Süt Sektörü Fedarasyonu'ndan (IDF) Ülker'in İçim markasına iki ödül birden geldi. IDF 2010 süt sektörü inovasyon ödüllerinde İçim Fidella Ballı Kaymaklı ürünü ile 'en iyi yeni sürülebilir taze peynir' kategorisinde birincilik, Ülker İçim Pasifik ise 'en inovatif içecek' kategorisinde üçüncülük ödülünü kazandı. Ülker İçim Türkiye'ye bu ödülü getiren ilk marka oldu.

Bizim Mutfak, mutfak kültürümüzden en iyi anlayan ve Türkiye'de kadınların ihtiyaçlarına en iyi cevap veren ve onlara yardımcı uzman ve lider marka olma hedefiyle ilerliyor. Tüketici odaklı yaklaşımı ile hareket eden Bizim Mutfak kategorisinde ilklere imza atıyor. Geçen yaz ilk kez tüketicisine sunduğu soğuk çorbayı, bu sene köfteli varyantıyla çeşitlendirdi. Ayrıca 2 kişilik çorba ve tek pişirimlik, 250 gr'lık makarna paketleriyle tüketicilerin farklı ambalaj beklentilerini karşılamada öncü oldu."

ABD'den Afrika ve Orta Asya'ya kadar geniş bir mekanda ürünlerinin bir kısmını ihraç ederken bir kısmını da Suudi Arabistan, Kazakistan, Ukrayna, Mısır, Cezayir, Romanya, ABD, Belçika ile Pakistan'da faaliyet yürüten üretim tesislerinden tedarik ettiklerini bildiren Yıldız Holding Yatırımlar ve İş Geliştirme Grubu Başkanı, "Yurtdışı şirketlerimizde çalışan sayımız 2 bin 200'ü buldu. Uzun yıllardır yapılan pazarlama çalışmalarımız neticesinde bugün Biskrem, Ülker Bisküvi ve Gofret, Kat Kat Tat ve Labne gibi Ülker markalı pek çok ürün bulunduğu pazarın liderliğini üstlenecek güce ulaştı. Bölgesel ve uluslararası arenada ise, bulunduğumuz pazarlarda tüketiciye yakın bir yapılanma oluşturulmasını hedefliyoruz. Yüksek getirili kategoriler ve coğrafyalar belirlenerek kaynakların en verimli şekilde kullanılması için pazar girişleri ve bazı pazarlardan da çıkışları da çalışmalarımız arasına aldık. Ayrıca yurtdışı pazarlarda stratejik ortaklıklarımızın sinerjisinden yararlanma konusunda da çalışmalar yapılıyor. 2010 yılında uluslararası alanda kâr hedeflerini aşacak olmamıza rağmen, 2011 ve ötesinde de karlı büyümeyi sağlamak için ciddi bir yeniden yapılanma içinde olacağız. Yurtdışı pazarlarda stratejik ortaklarımızla sinerji oluşturarak beraber büyüme projeleri de yapıyoruz.

Uluslararası alanda çalışmalarımızı sadece üretim ve satış konusunda değil, gıda beslenme alanında Avrupa'nın en önemli çalışma platformlarından olan CIAA (Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Konfederasyonu) bünyesinde de sürdürüyoruz. Konfederasyonun İrtibat Komitesindeki 21'inci üye olan Yıldız Holding, bu kapsamda beslenme ve gıda konularında Türkiye'yi dünya oyuncuları nezdinde temsil etmeye devam ediyor." bilgilerini verdi.

2011 YILINDA SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFİ

2011'de; ana işlere odaklanma stratejisinin devamını, bu işlerde şirketlerin performanlarının arütırılmasını amaçladıklarını aktaran Zeki Ziya Sözen, stratejik ortaklık yapılan konularda büyüme hedeflediklerini açıkladı.