Aydınlatma aracı, mum vitrine süs oldu (Özel)

Elektriğin olmadığı yıllarda aydınlatma aracı olarak kullanılan mumlar, teknolojiye yenildi. Mumlar şimdi, rengarenk görüntüleri ve çeşit çeşit kokula

Elektriğin olmadığı yıllarda aydınlatma aracı olarak kullanılan mumlar, teknolojiye yenildi. Mumlar şimdi, rengarenk görüntüleri ve çeşit çeşit kokuları ile evlerin müstesna köşelerini ya da sevdikleriyle özel günlerini kutlayanların masalarını veya vitrinlerini süslüyor.

Mum, henüz elektriğin yaygınlık kazanmadığı yıllarda aydınlığıyla ders çalışanların en önemli yardımcısı. Kimisi ışığında yemek pişirdi, kimisi kitap okudu. Ancak, elektriğin ve ampulün icadıyla mumlar bir nostalji ürünü haline geldi.

Işığında ders çalışılan günler geride kalsa da mumlar renk renk, çeşit çeşit, desen desen üretilmeye devam ediyor. Zengin fakir demeden herkesin evini aydınlatan mumlar, şimdilerde ya bir doğum günü pastasının üzerinde ya da yemek masası üzerindeki bir şamdanda çıkıyor karşımıza. Mısır ve Girit medeniyetine dayanan 5 bin yıllık bir geçmişe sahip mumlar, büyüklü, küçüklü, renkli, kokulu çeşitleriyle bardakta, şamdanda hala insanların duygularına hitap ediyor.

Günümüzde özel gün ve gecelerde yapılan kutlamalarda boy gösteren mumlar, Konya'da 33 yıldır Kolsan Kimya Sanayi tarafından üretiliyor. Şirketinin yöneticisi Mustafa Kolcu, gelişen teknolojiyle birlikte muma olan talebin her geçen gün azaldığını söylüyor. Mustafa Kolcu, günlük 5 bin adet üretim kapasitesine sahip olmalarına rağmen özel günlerde kullanılan mumlar ve hediyelik eşya dışında talebin çok az olduğunu dile getiriyor. Yerli ve yabancı turistlerin hediyelik eşya türündeki mumları aldığını aktaran Kolcu, "Elektriğin icadından önce, mumlar, gaz lambalarıyla birlikte aydınlanmanın en önemli araçlarındandı. Günümüzde ise mumlar daha çok süs eşyası konumunda. Doğum günü pastalarının, şık görünmesi istenen yemek masalarında, yumuşak, ılık bir ambians istenen her yerde mumlara rastlanmaktadır." diyor.

Mum, parafin, donyağı gibi yavaş yanan bir maddenin, genellikle kınnap türü ipten yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanıyor. 19. yüzyılda geliştirilmiş olan mum kalıp makinesi, dönüşümlü olarak ısıtılıp soğutulan metal bir tank içerisindeki dizi kalıplardan oluşuyor. Kalıplar soğuduktan sonra, mumlar pistonlarla püskürtülüyor. Makinenin altındaki fitil makaraları mum kalıplarının içinden geçecek biçimde pistonlara bağlanır. Soğuyan mumlar kalıplardan çıkartıldıktan sonra da fitilleri kesiliyor. Mumlar, bu hâldeyken paketlenip satışa sunuluyor.