Prof. Dr. Ağırman: Toplumlar, içlerinden çıkan kanaat önderlerini kavramalı

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, toplumların kendi içinden çıkarttığı kanaat önderlerini kavramaları g

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, toplumların kendi içinden çıkarttığı kanaat önderlerini kavramaları gerektiğini söyledi.

Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (ERİHDER), 'İbrahim Hakkı Hz'lerini Tanıma ve Anlama' konulu etkinlik düzenledi. Erzurum AVM Kültür Merkezi'deki etkinlik Üniversite Camii İmam Hatibi Nurullah Can'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman yaptığı açılış konuşmasında toplumun İbrahim Hakkı Hazretlerini tanıyıp anlaması ve kendi içinden çıkarttığı manevi kanaat önderlerinin eserlerini okuyup, onların düşünce ve inanç sistematiğini kavramalarının önemli olduğunu ifade etti.

Erzurum'un İbrahim Hakkı, Alvarlı Efe gibi önemli manevi şahsiyetler yetiştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Ağırman, "İbrahim Hakkı Hazretleri, Ömer Nasuhi Bilmen, Müftü Solakzade, Alvarlı Efe Hazretleri ve diğer alimlerimizin eserlerini okumalıyız, onların eserlerinden haberdar olmalıyız. Erzurumlular olarak en azından bu önemli manevi şahsiyetler hakkında kısa özlü bilgilerin, şiirlerinin dağarcığımızda olması gerekiyor. Tarihe mal olmuş, isimleri bayrak gibi dalgalanan bu isimleri tanımak ve anlamak vefa adına bizlere düşen çok önemli bir görev." dedi.

ERİHDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Toparlak ise Erzurum'un ve ülkenin medar-ı iftiharı, manevi mihenktaşlarını oluşturan kanaat önderlerini anlamak ve anlatmak amacıyla dernek kurduklarını söyledi. Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma programları gibi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'ni de geniş ve devlet nezdinde üst katılımların yaşandığı bir etkinlikle anma programı düzenlemeyi istediklerini ifade eden Toparlak, "Gönül istiyor ki Hacı Bektaş-ı Veli'yi Mevlana Hazretleri'ni anmak gibi geniş katılımlı anma programları düzenleyelim. Bunun için toplumun bütün kesimlerinin bize destek olmasını ve bekliyoruz." diye konuştu.

Daha sonra Hafız Hüseyin Dursun'un seslendirdiği ilahilerin ardından İbrahim Hakkı Hazretleri'nin menkıbelerinden skeçlerin yer aldığı sahneler tiyatro oyuncuları tarafından canlandırıldı. Anma programı sema gösterisiyle son buldu.