İşletmelerin Yüzde 99'u Babadan Oğla Aile Şirketleri

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Veysel Ağca, Afyonkarahisar'daki işletmelerin de yüzde 99'unun aile şirketi olduğunu belirtti.

İşletmelerin Yüzde 99'u Babadan Oğla Aile Şirketleri
Doç. Dr. Ağca,.Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından genç işadamlarına yönelik olarak aile işletmelerindeki yönetim ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Korel Termal Otel'de HÜRSİAD tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Doç. Dr. Ağca, aile işletmelerinin en büyük sorununun kurumsallaşmaya geçememe olduğunu söyledi.
Büyük, ticari şirketlerin Afyonkarahisar'da az olduğunu belirten Ağca, "Afyon'daki işletmelerin yüzde 99'u aile şirketi. Geçtiğimiz 20 yıla baktığımızda Afyonkarahisar'da neden Türkiye ve dünya ölçeğinde bir büyük işletme üretemedi diye düşünüyor insan. Ama dönüp baktığımızda, aile işletmesi kültürüne dayandığı görülüyor. Büyük imparatorluk olmak istiyorsanız, günümüzün üreten iş ortamında öncelikle sürdürülebilir bir rekabet ortamı elde etmek ve tedbir ortalamasının üzerinde kazanç elde etmeniz lazım. Büyümek için de yenilikçi olmak şart."
Toplantıda konuşan HÜRSİAD Başkan Yardımcısı Ramazan Avcı ise, "Afyon'u ele alacak olursak, bizim yeni bir tavukçuya, sucukçuya ya da mermerciye ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız olan mermeri çok daha farklı işleyen, tavuğun farklı kısımlarını pazarlayabilen insanlara ihtiyacımız var. Gençler girişimci olduğu zaman daha ileriye, daha üst kategoriye geçilebilir. Yeni sektörlere girmemiz lazım. Eski köye yeni adet getirmemiz lazım. Eski köyde herkes tavukçuluk, sucukçuluk, mermercilik yapıyor. Ama bizim daha farklı şeyler yapmamız gerekiyor.