Erzurumlu Aşıklar Düzenlenen Programla Anıldı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) ile Yakutiye Kent Konseyi tarafından düzenlenen programla, Erzurumlu aşıklar anıldı.

Erzurum Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, Reyhani, Mevlüt İhsani, Nusret Toruni ve Gülhani gibi aşıkların eski Türk kültürünün günümüze taşınmasında üstlendikleri rol anlatıldı.
ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, burada yaptığı konuşmada, aşıkları anmak, onlara olan vefalarını az da olsa göstermek için bir program düzenlediklerini söyledi.
ER-VAK'ın şehrin kültür değerlerini kendine ilke edindiğini belirten Güzel, şunları kaydetti:
"Orta Asya bozkırlarından çıkıp, Anadolu'dan Rumeli'ye uzanan kültürel mirasımızın günümüze kadar taşınmasında Türk halk ozanlarımızın önemli bir yeri vardır. Onlar ölümü, aşkı, sevdayı, zalimi, hasreti, gurbeti, haklıyı haksızı, gülü dikeni, karanlığı aydınlığı, erdemi ezileni, ilahi aşkı, binlerce yıllık aşıklık geleneği üslubuyla bize anlattılar, taşıdılar. Aşıklarımız, işitmeyen kulaklara, görmeyen gözlere, titremeyen vicdanlara, düşünmeyen beyinleri ifade ettiler. Onlar mazlumun feryadı, temiz vicdanların sesi, ahvat dillerin tercümanı oldular."
Anadolu coğrafyası içerisinde aşıklık geleneğinin en fazla yaşandığı şehirlerin başında Erzurum'un geldiğini ifade eden Güzel, buna rağmen kültür mirasımızı şehrimize kazandıran ve bu geleneğimizi sürdüren aşıklarımızın şehrimizde yeteri kadar ilgi görmediklerini dile getirdi.
Emrah, Rayhani gibi aşıkların mezarlarının gurbette kaldığını kaydeden Güzel, "2006 yılında aramızdan ayrılan Reynani'nin Alvar köyünde 'Reyhani Müzesi'nin açılmasını, üniversite bünyesinde 'Reyhanı Araştırma Merkezi'nin kurulmasını, tüm eserlerinin toplanarak bir kitabının basılmasını istiyoruz. Mevlüt İhsanı, Nusret Toruni ve Gülhani'nin doğdukları köylerinde birer müze oluşturulmasını ve eserlerinin bir araya toplanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
ER-VAK Başkanı Güzel, yetkililerden, "Erzurumlu Halk Ozanları" parkı oluşturulmasını ve üzerinde dörtlüklerin bulunduğu aşıkların büstlerinin hazırlanmasını da istedi.
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut da Erzurum'un havasının, suyunun aşıklara ruh verdiğini ifade ederek, aşıklık geleneğinin yaşatılması için çok güzel bir mesire alanı oluşturduklarını ve burada onların isimlerinin yer alacağı güzel bir çalışma yapacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından, Aşık Reyha'nın kızı Yasemin Şahabbas, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, aşıkların şiirlerini okudu.
Eski Erzurum Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak da Fevzi Budak da eseri olmayanın varlığından da söz edilemeyeceğini dile getirerek, Rayhani ve Mevlüt İhsani'nin eserlerinden okudu.
Bu arada, aşıkların şiirleri okunurken, bazı davetlilerin göz yaşını tutamadığı gözlendi.