Dışişleri'nden Güney Kıbrıs'taki olaya tepki

Dışişleri Bakanlığı, Apoel-Pınar Karşıyaka maçındaki olayların, Rum toplumunda fanatizmin boyutunu ve birlikte yaşama kültürünün eksikliğini sergilemesi bakımından şiddetle kınandığını açıkladı. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, "Bazı kişilerin akılsız faaliyetleri" yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Apoel-Pınar Karşıyaka maçındaki olayların, Rum toplumunda fanatizmin boyutunu ve birlikte yaşama kültürünün eksikliğini sergilemesi bakımından şiddetle kınandığını açıkladı. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, "Bazı kişilerin akılsız faaliyetleri" yorumunda bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, FIBA Erkekler Euro Challenge Kupası G Grubu'nda Kıbrıs Rum kesiminin Apoel takımı ile eşleşen Pınar Karşıyaka sporcularının, dün Kıbrıs Rum kesiminde yaptığı maçın ardından çirkin bir saldırıya uğradığı hatırlatıldı.

Türkiye'den bir takımın, uluslararası bir turnuva kapsamında Kıbrıs Rum kesimine gitmesinin esasen istisnai bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada, bunun gerektirdiği önlemlerin alınması beklenirken, Rum tarafındaki emniyet tedbirlerinin çok yetersiz olması nedeniyle olaylar çıktığı ve kafileden yaralananların olduğu dile getirildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Olayın medyana gelmesinden itibaren gelişmeler ilgili dış temsilciliklerimiz dahil Bakanlığımız ve en üst makamlarımızca yakından takip edilmiş, tarafımızdan BM Sekretaryası ve Ada'daki BM barış gücü nezdinde, KKTC makamlarınca da keza Ada'daki barış gücü ve Rum yetkililer nezdinde sporcularımızın güvenliğinin sağlanması ve Kuzey Kıbrıs'a güvenli şekilde nakilleri konusunda yoğun girişimlerde bulunulmuştur.

Bu çerçevede, BM barış gücü ve GKRY emniyet birimleri, sporcularımızın ikametine ayrılan mahalde gerekli önlemleri almışlardır. Bilahare, Rum yetkililerin sporcularımızın KKTC'ye geçmeleri yönündeki talebe olumlu yaklaşmamaları sonucunda, kafilenin önceden planlanan seyahat programını değiştirmeden Türkiye'ye dönme arzusu da göz önünde tutularak, havaalanına nakillerinde gerekli emniyet tedbirlerinin alınacağı güvencesinin verilmesinin ardından, sporcularımızın bu sabah Yunanistan üzerinden ülkemize müteveccihen Kıbrıs Rum kesiminden ayrılmaları temin edilmiştir.

Bir spor etkinliğinin böylesine bir saldırıya dönüşmesi, Rum toplumunda fanatizmin boyutunu ve birlikte yaşama kültürünün eksikliğini sergilemesi bakımından şiddetle kınanmakta ve Rum tarafında son dönemde artış gösteren Türk karşıtı nefret eylemlerinin bir yenisini teşkil etmesi açısından kaygıyla karşılanmaktadır."

Açıklamada, başta AB olmak üzere uluslararası toplumun ortak spor ve kültür değerleri bağlamında gerekli uyarıları yapacağına inanıldığı vurgulanarak, ilgili tüm kurumlar nezdinde olayın takipçisi olunacağı kaydedildi.

Egemen Bağış da tepkili

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, "Yaşananlar, 74 ruhunun adada hala çok ciddi şekilde yaşadığını ortaya koymuştur" dedi.

Saldırının adada 74 ruhunun yaşamaya devam etmesine bağlayan Bağış, "Tüm uluslararası kamuoyu tarafından yakından izlenmesi ve cezalandırılması gereken bir davranıştır. AB içinde yaşanan çifte standartları gördüğümüz zaman, samimiyetleri sorgulamak en doğal hakkımızdır " dedi.

Türk yetkililerin en üst düzeyde çözüme destek için çaba sarf ettiklerini, New York'ta kısa süre önce tamamlanan Kıbrıs görüşmelerinin Cenevre'de süreceğini ifade eden Bağış, "Spor adına, barış adına, insanlık adına sporcularımızı bir uluslararası müsabakaya götürürken, sporcuların zaten tur atlayacakları bir karşılaşma sonrası saldırıya uğramaları, tüm uluslararası kamuoyu tarafından yakından izlenmesi ve cezalandırılması gereken bir davranıştır" dedi.

KKTC'den açıklama: "İnsanlık dışı"

KKTC Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, dün gece Kıbrıs Rum kesiminde oynan Apoel-Pınar Karşıyaka basketbol maçının ardından Türk oyunculara saldırılmasını "insanlık dışı bir olay" olarak niteleyerek, olayları Kıbrıs Türk halkı adına şiddetle protesto etti ve kınadı.

Hasan Bozer, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Karşıyakalı basketbolculara karşı yapılan çirkin saldırıların, "değişmeyen Rum mentalitesinin, değişmeyen Rum fanatizminin ve ırkçı bakış açısının hangi boyutlarda olduğunun en açık göstergesi" olduğuna vurgu yaparak, bunun bir kez daha dünya kamuoyu önünde yaşandığına işaret etti.

Hristofyas: "Akılsız faaliyetler"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da, dün gece Rum kesiminde oynan APOEL-Pınar Karşıyaka basketbol maçının ardından Türk sporculara yönelik saldırının kendilerine büyük sorun çıkardığını belirterek, "Oynadık, yendik, bunun üstüne onları dövmeye gittik... Mazoşist olduğumuza inanmak istemiyorum" dedi.

Olayların, "Türk propagandasına malzeme verdiğini" kaydeden Hristofyas, "Bu olaylar bize korkuç sorunlar çıkardı. Bütün gece uğraştık" ifadelerini kullandı.

Rum radyosunun haberine göre, Rum askerlerinin yeni yılını kutlamak için Kliru'daki askeri karargahı ziyaret eden Hristofyas, Rum hükümetinin bütün gece süren çabaları sonucu, Türk basketbol takımının Kuzey Kıbrıs'a geçmesinin önlendiğini söyledi.

Askeri birliği ziyareti sırasında dün geceki olayları yorumlayan Hristofyas, "Bir başkanın hayatı işte böyledir. Yılbaşı kutlamalarına sevinmeye bile müsaade etmiyorlar" dedi.

Hristofyas, "Dün akşamki olanlara bakınca, kendi insanlarımızın faaliyetlerinin ne biçimde ele alınacağı hususunda sürekli düşünmeniz ve eyleme geçmeniz gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin takımlarını Güney Kıbrıs'a göndermesini, "Kıbrıs cumhuriyetinin dolaylı tanınması" olarak niteleyen Hristofyas, "bu konuda dikkatli olunması ve gerek Türkiye gerekse dünyaya malzeme verilmemesi gerektiğini" söyledi.

"Bazı kişilerin akılsız faaliyetleri" olduğunu dile getiren Hristofyas, "Oynadık, yendik, bunun üstüne onları dövmeye gittik... Mazoşist olduğumuza inanmak istemiyorum" diye konuştu.

Takım İzmir'e döndü

Antrenör Hakan Demir, sporun dışında olaylar yaşadıklarını belirterek, "Maçın ardından çıkan olaylar sonrası soyunma odasını gitmeye çalıştık. Ancak soyunma odasının kapısında maskeli ve eli coplu taraftarlar bizi karşıladı. Zorlukla soyunma odasına girdik. Polis taraftarları tutmayı başaramadı, yetersizdi, çok organize, spor dışı bir olay yaşadık. Burada devletimizin gücü ortaya çıktı. Rum Kesimi hükümeti de uyandı ve güvenlik güçlerini artırdı. Sonuçta güvenli bir şekilde İzmir'e ulaştık" dedi.

Oyunculardan Birkan Batuk, maçın ardından yaşanan olayların spor dışı olduğunu, birçok müdahaleye rağmen salondan ayrıldıklarını ve otele gittiklerini anlattı.

Elinden yaralanan Pınar Karşıyaka'nın kondisyoneri Erdem Günak da olayların "kesinlikle organize" olduğunu, yıllardır sporla uğraştığını, ancak böyle bir olayla daha önce karşılaşmadığını kaydetti.