Rektör Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Irak'tan Döndü

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun Irak'ı ziyaret ettiği heyette yer alan Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Irak'tan döndü.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Irak'tan Döndü
Heyette İstanbul milletvekili Mesude Nursuna Memecan, AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep milletvekili Fatma Şahin, Van milletvekili Gülşen Orhan, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ve Bakan danışmanları katıldı. Heyet öncelikle Yükseköğretim, Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Dilaver Alaattin'in verdiği resepsiyona katıldı. Bakan Dr. Alaattin, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Araştırmayı Yeniden Canlandırma Konferansı'na katılan herkese teşekkür etti.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da, konuşmasına Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Yüksek Öğretimi ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı tarafından yapılan bu konferansa davet edilmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirmekle başladı. Çubukçu, düzenlenen konferansın ve benzeri çabaların bölgedeki eğitim çalışmaları açısından önemli katkılar sağlamasını ümit ettiklerini söyledi.
Ziyaret çerçevesinde Erbil'deki bazı eğitim kurumları da ziyaret edildikten sonra bölgesel yönetimin eski Başbakanı, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile özel konutunda bir araya gelindi.
Ziyareti değerlendiren Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, şunları söyledi:
"Kuzey Irak'ta Türk şirketlerin çok faal olduğu görülüyor. Bölgedeki şehirlerde alt yapıdan büyük ihalelere ve projelere kadar etkin olan Türkiyeli firmaların sayısının her gün arttığı söyleniyor. Beş yıldızlı otel lobileri, işadamlarımızla dolup taşıyor. Ekonomik değerlendirmelere göre böyle giderse yakın zamanda 60 milyar dolarlık bir pazarın doğuşu söz konusu. Tüm bunlara dikkat edildiğinde, bölgede ülkemizin eğitim ve yükseköğrenim alanında hemen hemen hiç bir faaliyetinin olmaması dikkat çekici. Bunun tek istisnası Türkiyeli müteşebbislerin kurduğu eğitim kurumları ve bir üniversitede. Yapılması gereken, zaman kaybetmeden YÖK başkanlığında üniversitelerimizin bölgede etkin olarak varlıklarını hissettirmeleri. Yeniden inşa sürecindeki Irak ve Kuzey Irak'ın geleceğinin şekillendiği bir dönemde her iki ülke üniversiteleri arsında eğitim alanındaki ilişkileri geliştirmek olmalıdır. Bunun için de öncelikle bir durum tespiti konferansı veya çalıştay düzenlenebilir. Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu'nun tarihi ziyareti böyle bir konferans için kapıyı aralamış ve gerekli zemini hazırlamış görünüyor. Sayın Bakan da katıldığı resmi toplantılarda ilişkileri geliştirmek için acil olarak harekete geçilmesi için gereğini yapacaklarını ifade etmiştir."