Karasu'da kıyı erozyonunun önüne geçilmeye çalışılıyor

Sakarya'nın Karasu ilçesinde, liman için yapılan mendireğin neden olduğu sahil erozyonunun önüne geçilmeye çalışılıyor. Kentte onlarca yazlığı yıkan,

Sakarya'nın Karasu ilçesinde, liman için yapılan mendireğin neden olduğu sahil erozyonunun önüne geçilmeye çalışılıyor. Kentte onlarca yazlığı yıkan, sahili içine alan ve turizm tesislerine zarar veren dalgaların önüne geçmek için yeni bir dalga kıran modeli deneniyor.

Deniz turizminde Sakarya'nın dışarıya açılan kapısı olan Karasu ilçesinde, gün geçtikçe sahilden içeri giren deniz için önlem alınmaya çalışılıyor. Sahil şeridindeki ruhsatsız 20 yazlığı yıkan, 2 kilometrelik bir alanda 100 metreye yakın sahili içine alan Karadeniz'in dalgalarını önlemek için yapılan 'I' şeklindeki 12 dalgakıranın fayda sağlamaması Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH)'nü farklı çözüm yolu bulmaya itti. Kıyı erozyonunu önlemek için Türkiye'de ilk kez farklı bir dalgakıran modeli uygulanacak. Denizin 120 metre içine yapılacak dalgakıranla, dalgaların açıkta kırılması sağlanarak kıyıya olan etkisinin azaltılması amaçlanıyor. Hollanda'da uygulanan yöntemin başarılı olduğu ifade ediliyor.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1995 yılında yapımına başlanan limanın açık mendireğinin tamamlanmasından sonra sahilin kıyı erozyonuna uğradığını söyledi. Erozyonu önlemek için DLH'nın 12 adet kıyı tahkimatı yaptığını ifade eden İspiroğlu, "Karasu bunların bir faydasını görmedi. Liman ile sahil şeridinde 2 kilometrelik bir alanda 100 metreye yakın bir sahili ve kumumuzu deniz yuttu. Kıyıda bulunan iskanı ve ruhsatı olmayan 20'ye yakın binayı dalgalar yıktı." dedi.

Kıyı erozyonunun önüne geçmek amacıyla DLH tarafından dalgayı açıkta kıracak şekilde denizin 120 metre içinde kıyı tahkimatı yapılması için projeler yapıldığını kaydeden İspiroğlu, şunları belirtti: "Bunlar, toplam 24 tane. Boğazköy mevkiine kadar yapılacak. 3 tanesi bitti. Bunlar fayda sağladı. Sahil yeniden kum toplamaya başladı. Yeni uygulanan dalgakıranlar dalgayı açıkta kırıyor. Dalga süratle kıyıya gelip vurmadığı sürece kıyı erozyonu olmuyor. İlk defa açıkta kıyı tahkimatı yapılıyor. DLH bunu ilk kez Karasu'da uyguluyor. Daha önce Hollanda'da yapılmış. Faydası görülmüş. Aynı sistem Karasu'da uygulanıyor. Tamamı yapıldığında sahilimizde bundan sonra bir erozyon olmayacak. Karasu, Sakarya'nın Türkiye ve dünyaya açılan kapısı durumunda. Sahildeki ruhsatsız binaları da yavaş yavaş temizliyoruz. Dünyanın en güzel kumunu, sahilini turizme açacağız."

Karasu'da yaşayan Nermin Çiçek ise denizin her geçen gün içeri girmesinden dolayı endişe duyduğunu kaydederek, "15 sene önce buraya geldiğimizde sahil denizin ortasındaydı. Şimdi gele gele şehrin içine girdi neredeyse. Endişe duyuyoruz. Buranın deniz sezonu bitecek. Limanı geldiler yanımıza kurdular. Deniz diye bir şey kalmadı." diye konuştu.