Başkan Topbaş UCLG'ye geçici genel sekreter atadı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, UCLG Mali İşler Sorumlusu Clarence Anth

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, UCLG Mali İşler Sorumlusu Clarence Anthony'i Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın Geçici Genel Sekreteri olarak atadığını açıkladı.

Clarence, bu ay sonunda emekliliğe ayrılacak olan Elizabet Gateau'dan Genel Sekreterliği devralacak ve bu görevi yeni Genel Sekreter ve yönetim kademesinin belirleneceği Haziran 2011'e kadar sürdürecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UCLG Başkanı sıfatı ile Barcelona'da bulunan UCLG Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Topbaş'ı, UCLG Genel Sekreteri Elisabeth Gateau ve diğer yetkililer karşıladı.

Genel Merkez'deki tüm çalışanlarla aynı sokaktaki bir restoranda öğle yemeğinde bir araya gelen Başkan Topbaş daha sonra UCLG Genel Merkezi'ne geçti ve burada Genel Sekreter Elisabeth Gateau ile baş başa bir görüşme yaptı.

İkili görüşmenin ardından UCLG Dünya Sekretaryasının bulunduğu Barcelona'daki Genel Merkez binasında tüm çalışanlarla bir toplantı yapan Başkan Topbaş, 6 yıl önce kurulan UCLG'nin bugünkü noktaya gelmesinde UCLG çalışanlarının büyük emeği olduğunu söyledi. Mexico City'de düzenlenen 3. Dünya Kongresi'nin çok başarılı bir organizasyonla icra edildiğini belirten Topbaş, aylar öncesinden bu kongrenin hazırlıklarını yürüten UCLG ekibine teşekkür etti.

UCLG Başkanı Topbaş konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bugün burada ilk toplantımızı yapıyoruz. UCLG dünya tarafından çok yakından takip ediliyor. Esasen biz tarihi bir döneme tanıklık ediyoruz. Yapacağımız çalışmalarla yıllar sonra BM gibi bir UCLG ortaya çıkacak. Biz buna tanıklık ediyoruz. Dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerde insanları bir araya getirmek kolay değil. Şu anda 3,5 milyar insanın bizden beklentisi var. 6 yıl önce Paris'te UCLG'nin kuruluş toplantısına katıldım ve büyük bir heyecan olduğunu gördüm. Bütün toplantılara katılmaya çalıştım. Geride bıraktığımız altı yıl UCLG'nin kuruluş dönemi olarak görebiliriz."

Kurucu kadronun ve özellikle Paris Belediye Başkanı'nın çok büyük emeği olduğunu belirten Topbaş, çok ciddi bir sorumluluk aldığını, hep birlikte bugünden itibaren UCLG'nin dünyada kendini daha çok hissettireceği bir dönemi başlatacaklarını söyledi.

Topbaş, "Bütün amacımız UCLG'nin gücüne güç katmak. İdeallerimiz ve hedeflerimiz çok büyük. BM Bin Yıl Kalkınma Hedefleri ve birçok konu önümüzde. İnsanlık adına çalıştığımızı düşünüyorum" dedi.

Mexico City'de Başkan seçildikten sonra, Palermo'da COPPEM, Lüksemburg'da CEMR ve Diyarbakır'da Mewa kongrelerine katıldığını belirten Topbaş, Genel Merkez'e belli aralıklarla gelmeyi ve toplantılar yapmayı düşündüğünü söyledi: "Ocak ayının ilk haftasında eş başkanlarla bir araya geleceğim, ayrıca eş başkanlarla kendi kentlerinde toplantılar yapmayı düşünüyorum"

Genel Sekreter Elisabeth Gateau ile çok yararlı bir görüşme yaptıklarını, bazı bölgelerdeki yönetim değişiklikleri ve UCLG üzerindeki etkilerini ele aldıklarını söyleyen UCLG Başkanı Topbaş, UCLG'nin Genel Sekreter seçim sürecini değerlendiklerini anlattı. Topbaş, "Başarılı olmak güç birliği yapmaktan geçer. UCLG'nin daha farklı noktalara gelmesi hepimizin sorumluluğunda. Sayın Elisabeth Gateau yaklaşık bir yıldır her karşılaştığımızda, göreve devam edemeyeceğini söylüyordu. Ben de her defasında kendisinin bilgisinden ve deneyimden istifade edeceğimi söyledim. Genel Sekreter ve idari kadro seçimi çok önemli. Genel Sekreter'in seçileceği süreçte tarafsız bir şekilde görev yapacağına inandığım UCLG içinden çok iyi tanıdığımız, yerel yönetimde tecrübeli dostum Clarence Anthony'den bu görevi üstlenmesini rica ettim. Kendisi bizi kırmadı ve bu önemli görevi kabul etti. 4 Ocak'tan itibaren burada olacak ve sizlerin de desteği ile Genel Sekreter seçimi ile ilgili hazırlıkları yürütecek. Bu süreçte de sizlerin kendisine yardımcı olacağına inanıyorum" dedi.

Topbaş'tan sonra söz alan UCLG'nin yeni yılda Genel Sekreter görevini üstlenen Clarence Anthony de, geçici olarak görev yapacağını, yeni Genel Sekreter belirleninceye kadar Barcelona'ya gelip Başkan'a yardımcı olacağını söyledi. Anthony, "Öncelikle Elizabet Gateau'nun liderliğini takdir etmek istiyorum. Kendisiyle 6 yıldan fazla çalıştım. Kendisini çalışmalarımda kaynak olarak görüyorum. Kısa görevimi en iyi şekilde yapacağımı düşünüyorum" dedi.

Elisabeth Gateau da "Eski Başkan Delanoe görevini tamamladı, Clarence evin içinden biri, onunla değişim sürecini gerçekleştirebileceğiz. Bundan sonra daha da büyüyeceğiz" şeklinde karşılık verdi.

Başkan Topbaş, UCLG eş Başkanlarını telefonla arayıp, gelişmeler hakkında bilgilendireceğini ve eş Başkanların Ocak buluşmasını müzakere edeceğini söyledi.