Fethiye'de Köyleri Baraj Suyu Altında Kalan Köylülerin İsyan Etti

Fethiye'nin Yayla Patlangıç ve Yayla Ceylan köyleri arasında bulunan Eşen 1 Hidroelektrik Santralinde su tutulma çalışmasından dolayı çevredeki yollar, evler, arazi ve tarlalar su altında kaldı.

Fethiye'de Köyleri Baraj Suyu Altında Kalan Köylülerin İsyan Etti
Saklıkent Koruma Platformu ile Yayla Patlangıç ve Yayla Ceylan köyleri halkı soğuk ve yağmurlu havaya rağmen Eşen 1 Hidroelektrik santralinden dolayı yaşadıkları mağduriyeti protesto edip seslerini duyurmak için bir araya geldiler. Şirket yetkilileri ve hükümete sesini duyurmaya çalışan vatandaşlar, söz verilenden erken bir zamanda barajda toplanmaya başlanan suyun evlerini ve köyün belli bir bölümünü su altında bıraktığını ifade ettiler. Taşımalı eğitim ile başka bir bölgeye taşınan öğrencilerin zor şartlarda okula gittiğini söyleyen Yayla Patlangıç ve Yayla Ceylan halkı, ev ihtiyacı olanlar için yapılan konutların henüz kaba inşaat durumunda olduğunu belirttiler. Köyler arasındaki ulaşımı sağlayacak köprünün tamamlanmadan su tutma çalışmasının başlatılması da köylüleri çileden çıkardı. Seslerini duyurmak için yaptıkları eylemde vatandaşlar "Suyuma toprağıma dokunma", "Bir şirketin karı için yüzlerce köylü mağdur", Sözler havada toprağımız sular altında", Şirkete verilen sözler tutuldu köylüler unutuldu" yazılı pankartlar taşıdılar.
Hazırlanan ortak basın açıklamasını Sahil Patlangıç Muhtarı Ali Cabbar okudu. Cabbar, "Bizler, Fethiye Yayla Patlangıç ve Yayla Ceylan köylüleriyiz. Köy yollarımız, arazilerimiz, evlerimiz baraj gölü altında kaldığı için mağdur durumdayız. 2004 yılından Eşen 1 adlı bu barajın yapılması için çalışıldığı halde, hiçbir aşamada bize bilgi verilmedi. Ancak son aşamaya gelinip de su tutulmaya başlanacağında durumdan haberdar edildik. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu görevlileri 14 Eylül 2010 günü köylerimize gelerek toplantılar yaptı ve su altında kalacak tarlalarımızın kamulaştırılacağını; bu yüzden en kısa sürede arazileri boşaltmamız gerektiğini söylediler. O sırada şirket yöneticileri de su altında kalacak ev, yol ve köprülerin yerine yenilerinin yapılacağını; kimseyi mağdur etmeyeceklerini belirttiler ve bu konuda söz verdiler. Ama bu sözler havada kaldı" diyen Ali Cabbar, "Ev ihtiyacı olanlar için ev yapılsa da, su altında kalan tarlalarımızın kamulaştırılma bedelleri hala belirlenmedi. Yine söz verildiği halde su altında kalan köy yollarının yenisi yapılmadı. Bu yüzden çocuklarımız okula, köylülerimiz bir mahalleden diğerine gidemiyor. Bugüne kadar köylümüze sahip çıkmayan ancak şirket buraya baraj kuracağında köylümüzü hatırlayan yetkililere sesleniyoruz: Buralar bizim ata yurdumuz, başka gidecek yerimiz yok. Bu yüzden mağduriyetimizin hemen giderilmesini istiyoruz. Tarlalarımız yok pahasına kamulaştırılmasın. Yollarımız ve diğer ihtiyaçlarımız bir an önce karşılansın. Hakkımızı adalet içinde arayacağımızı ve kimseye çiğnetmeyeceğimizi saygıyla duyururuz" dedi.