Çin: Kore Yarımadası'nda durumu kötüleştirecek her eyleme karşıyız

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Kore Yarımadası'ndaki durumun kötüleşmesine yol açabilecek, bölgede barış ve istikrarı bozmayı amaçlayan her

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Kore Yarımadası'ndaki durumun kötüleşmesine yol açabilecek, bölgede barış ve istikrarı bozmayı amaçlayan her türlü eyleme ülkesinin karşı çıktığını belirtti.

Çin Uluslararası Radyosu'nunn haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang bugün Kore Yarımadası'ndaki gelişmelerle ilgili ülkesinin hassasiyetlerini açıkladı. Jiang, Kore Yarımadası'ndaki durumun hâlâ hassasiyetini koruduğunu kaydederek, Çin'in gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. Sözcü, Kore Yarımadası'nda ortaya çıkacak bir kaosun öncelikle Yarımada'nın kuzey ve güneyinde yaşayan halkların çıkarlarını zedeleyeceğini hatırlattı. Jiang Yu, Çin'in, böyle bir kaosun kesinlikle bölgede barış ve istikrarı bozacağını ve komşu ülkelere zarar vereceğini defalarca vurguladığını yineledi. Sözcü Jiang Yu, Çin'in öteden beri sorunu ilgili tarafların diyalog yoluyla çözmesinde ısrar ettiğini ve her zaman bu yönde çaba harcadığını kaydetti. Jiang Yu, Çin'in bir kez daha, ilgili tarafların sorumlu davranarak diyalog yoluyla sorunun barışçı çözümü ve bölgede gerginliğin yumuşatılması için yapıcı çaba gösterme çağrısını tekrarladığını söyledi.

Bu arada Güney Kore, Kuzey Kore'nin uyarılarına rağmen geçtiğimiz ay bombalanan Yeonpyeong adasında yeni bir askeri tatbikat hazırlığı yapıyor. Güney Kore'nin tatbikatta topçu atışları yapacağı da belirtilirken, Pyongyang yönetimi yine misilleme yapma uyarısında bulundu. Rusya ve Çin, tatbikat haberleri üzerine endişelerini dile getirdi.

Güney Kore ordusundan ismini açılmaya bir yetkili, tatbikatın 18-21 Aralık günlerinde planlandığını açıklarken, tatbikat başlamadan 2-3 saat önce sadece Yeonpyeong adasındaki gazetecilere bilgi verileceğini aktardı.

Öte yandan Güney Kore Yonhap haber ajansı da askeri bir kaynağa dayanarak, kötü hava koşullarından dolayı tatbikat çerçevesinde yapılacak topçu atışlarının ertelenebileceğini ve büyük ihtimal pazartesi veya salı yapılabileceği bilgisini verdi.