Eğitim Bakanı Çubukçu Erbil'de konuştu: Küreselleşme ile sınırlar ortadan kalkıyor
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yaşanan gelişmelerin doğal sonucu olarak küreselleşen dünyada sınırların ortadan kalktığını söyledi. Irak Kürt Bölg
Bakan Nimet Çubukçu; Ak Parti İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ile AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'dan oluşan heyet ile birlikte, Erbil'de 'Yüksek Öğretimi Canlandırma Araştırma Konferansı'na katıldı. Toplantıya Erbil Türkiye Başkonsolosu Aydın Selcen, Irak Yüksek Öğrenim Bakanı Abid Ziya Uceyl, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Yüksek Öğretim Dilaver Aladdin, Milli Eğitim Bakanı Sefhin Dizayi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ile davetliler iştirak etti.
Burada açılış konuşmasını yapan Bakan Çubukçu, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Yüksek Öğretimi ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı tarafından yapılan bu konferansa davet edilmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çubukçu, düzenlenen konferansın ve benzeri çabaların bölgemizdeki eğitim çalışmaları açısından için önemli katkılar sağlamasını ümit etiklerini söyledi.
Türkiye olarak yükseköğretim ve araştırma faaliyetlerine özel bir önem verildiğini kaydeden Çubukçu, "Üniversiteler, toplumların kalkınmasında gelişmesinde ve saygınlığında öncü, ekonomik ve siyasal yaşamada etkin rol oynayan kültürel iletişim merkezleri haine dönüşmüş kurumlarımızdır." dedi.
Türkiye olarak yükseköğretim ve araştırma faaliyetlerine özel bir önem verdiklerini belirten Bakan Çubukçu, "Ülkemizin yetişmiş insan gücü ve ihtiyacını karşılanması amacıyla bakanlığımızca 2006 yılından itibaren yurt dışına lisansüstü öğrenim yapmak üzere 5 yıl içerisinde 5 bin öğrenci gönderme kararı alınmıştır. Ülkemizde halan 102 devlet, 54 ü vakıf olmak üzere 156 üniversite bulunmaktadır. Bu kurumlarda toplam 3 milyon 500 bin öğrenci lisans ya da yükseköğretim görmektedir. Devlet üniversitelerinde 103 bin öğretim elemanı vardır. Bunlardan 14 bin 500 profesör, 7 bin 700 doçent, 19 bin 500 yardımcı doçenttir." bilgisini verdi.
Yaşanan gelişmelerin doğal sonucu olarak küreselleşen dünyada sınırlar ortadan kalktığına dikkat çeken Çubukçu, "Bugün bir çok iş meslek gurubu uluslar arası kuruluşlarda meslektaşları ile birlikte çalışabilmektedirler. AB girmeye aday ülkemizde insan yetiştirme politikalarımızı bu doğrultuda geliştirmek zorunluluğumuz vardır." şeklinde konuştu.
Çubukçu, Türkiye'de kendi imkan ve burslarla okuyan 25 bin civarında yabancı öğrencinin de eğitim gördüğünü kaydetti.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Berham Salih ise, kendilerinin bölgedeki eğitim adına yabancı ülkelerin üniversiteleri ile iş birliği yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bu durumda eğitim açısından bir çığır olacağını kaydeden Salih, "Biz kendi halkımız için uğraş vermeye devam ediyoruz. Komşularımızla da iyi geçinmeye önem veriyoruz. Gençlerin yüksek lisans ve doktora yapmaları için 100 milyon dolar ayırdık. Bu tür konferansların ikili ilişkileri geliştirmekte ve çok önemli rol oynadığını belirtmek istiyorum. Özellikle eğitim alanında gelişmiş ülkeler eğitim konusunda ciddi iş birliği içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Irak Yüksek Öğrenim Bakanı Abid Ziya Uceyl ise, eğitim ve bilim alanlarındaki işbirliğini güçlendirme hususlarına değindi.