Balyoz ve Dink davasına bakan mahkeme başkanları değişti

Balyoz ve Dink davalarına da bakan mahkemelerin başkanlarının özel yetkisi kaldırıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na İstanbul 13. Ağı

Balyoz ve Dink davalarına da bakan mahkemelerin başkanlarının özel yetkisi kaldırıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyesi Ömer Diken, 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na ise aynı mahkemenin üye hakimi Rüstem Eryılmaz atandı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Bölge Adli Yargı Hakimlerinin Müstemir Yetkilerinin Belirlenmesine İlişkin 13 Aralık 2010 gün ve 798 sayılı kararı ile Özel Yetkili İstanbul Adliyesi'ndeki bazı başkan ve hakimlerin görev yerleri değiştirildi. 6 Aralık'ta başlayan HSYK çalışmaları dün tamamlandı ve kararlar bugün HSYK'nın sitesinden duyuruldu.

Balyoz davasına iki gün kala bu davaya da bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Zafer Başkurt'un özel yetkileri kaldırıldı. HSYK'nın internet sitesinden duyurulan listede Başkurt'un yetkisinin kaldırıldığı ancak nerede görevlendirildiği belirtilmedi.

Dink davasına da bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Erkan Canak'ın da özel yetkisinin kaldırıldığı duyuruldu. Canak'ın da nerede görevlendirildiği bildirilmedi. Ancak Başkurt'un Gebze, Canak'ın ise Sakarya adliyesine atandığı ileri sürülürken bu bilgiler teyit edilemedi.

Her iki hakimin adı Ergenekon davasını etkilemeye teşebbüs soruşturmasında geçmişti. Soruşturmanın şüphelisi Seyfi Oktay ile buluştukları ve Yargıtay'a atanmak için Kadir Özbek ile görüştükleri tespit edilmişti. Haklarında Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından açılmış soruşturma bulunan her iki mahkeme başkanın yaz kararnamesinden bir ay önce görev yerlerinin değiştirilmesi için HSYK'ya dilekçe verdikleri öğrenildi.

Zafer Başkurt'un yerine 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ömer Diken atandı. Diken'in Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde mahkeme başkanlarından sonra en kıdemli üye hakim olduğu belirtildi. 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canak'ın yerine de aynı mahkemenin üye hakimi Rüstem Eryılmaz görevlendirildi.

HSYK kararı ile hakim Hadi Çağdır, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 5 Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Nurullah Çınar da 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevlendirildi. Geçtiğimiz yaz Van Ağır Ceza Mahkemesi'nden İstanbul'a gelen hakim Mehmet Ekinci, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden, 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi ve Almanya'dan iade edilen Metin Kaplan'ın davalarına da bakıyordu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ise, 15-20 Kasım 2003'te İstanbul'a yapılan bombalı eylemlere ilişkin görülen El Kaide davası, çete lideri olduğu iddia edilen Kürşat Yılmaz, İbrahim Tatlıses, Tuğba Özay gibi ünlü isimlerin yargılandığı 'Toprak' operasyonu davasına bakmıştı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde son olarak 16 Aralık'ta Balyoz davasına başlanacak.