Dünya gençleri ırkçılık ve ayrımcılığa Kocaeli'de dikkat çekti

'Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele' konulu gençlik projesi için Kocaeli'ne 5 farklı ülkeden gelen gençler, önyargılarını yıkarak ülkelerine döndü. Irk

'Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele' konulu gençlik projesi için Kocaeli'ne 5 farklı ülkeden gelen gençler, önyargılarını yıkarak ülkelerine döndü. Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için toplantılara katılan gençler, Kocaeli'nin tarihi ve turistik mekânlarını da gezdi.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programları kapsamında gerçekleştirilmekte olan 'Gençliğin Gelecek Arayışı' adlı grup, ziyaretlerinin ilk gününde Kocaeli halkı ile kaynaştı. 'Simit', 'Kebap' ve 'Baklava' adlarıyla 3 gruba ayrılan gençler, kentte dağılarak grup adlarıyla eşleşen dükkânlara gitti. Türkçe konuşamayan ve hiçbir yardım almayan gençler, kendi dillerinde isteklerini anlatıp sipariş verdi. Misafirperver Kocaeli halkının ikramını tadan gençler, farklı bir ülkede dertlerini kendi dillerinde anlatabildiklerini ispatlamak için de yiyeceklerden bir parça aldı.

İkinci gün ise ülkeler gruplara ayrılarak her ülke toplumunun diğer ülke hakkında olumlu ve olumsuz düşünceleri gündeme getirildi. Ülkelerin birbirleri hakkındaki önyargılarını da görme fırsatı sunan simülasyon, projeye katılan gençlerin birçok önyargısının da yıkılmasını sağladı. Gençler programlarının üçüncü gününde de proje çalışmalarına devam ederek kent yönetimiyle de bir araya geldi.

Dördüncü gün karma gruplara ayrılarak 'Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadelede Etkili Olabilecek Yöntemler' konulu takım çalışması yapan gençler, daha sonra yaptıkları çalışmanın sunumunu gerçekleştirdi. Son gün yapılan sunum ve çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan gençler, yeni projeler konusunda da fikir alış verişi yaptı.

Bir sonraki projenin yapılması için çalışmalar başlatan Yunanistanlı gençler, projenin ev sahipliğini yapabileceklerini söyledi.

Kocaeli'nde 5 günlük bir faaliyet programını kapsayan projeye Azerbaycan, İsrail, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere 5 ülkeden 6 organizasyon katılım sağladı. Ortak organizasyonların her birinden 3 gençlik çalışanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü'nden 4 gençlik çalışanı projede katılımcı olarak yer alıyor. Konusu ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele olan projenin toplam bütçesi 14 bin 742 euro.