Görme Engelli Sporcular Başarıya Pedal Çeviriyor

Turkcell, GSGM işbirliğiyle yürüttüğü Geleceğe Koşanlar Projesi kapsamında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Görme Engelli Bisiklet branşını Türkiye'ye tanıttı

Turkcell, GSGM işbirliğiyle yürüttüğü Geleceğe Koşanlar Projesi kapsamında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Görme Engelli Bisiklet branşını Türkiye'ye tanıttı. Tokat'ta görme engelli sporcular antrenörler eşliğinde uluslararası alanda başarılı milli sporcu olmak için çalışıyorlar.
Tokat'ta yapılan tanıtım toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, "Görme engelli bisiklet sporu sayesinde çocuklarımız artık engelli değil, engelleri aştılar. Sporcularımızın uluslararası alanda başarılı olacağına inancımız tam. Turkcell olarak bu başarının gelmesi için maddi manevi desteğimizi artırıyoruz" dedi.
Türkiye'nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürüttüğü Geleceğe Koşanlar Projesi ile bireysel branşlarda Türk sporuna destek vermeye devam ediyor. Türkiye'de ilk defa Görme Engelli Bisiklet sporunun da ele alındığı proje kapsamında, Görme Engelliler Okulu'nun bulunduğu Ankara ve Tokat'ta seçilen görme engelli sporcular antrenör eşliğinde antrenmanlarına devam ediyor.
Görme Engelli Bisiklet dalında, Tokat'ta 17 görme engelli, 10 pilot olmak üzere 27 sporcu; Ankara'da ise 13 görme engelli, 9 pilot olmak üzere toplam 22 sporcu çalışmalarını sürdürüyor. Yaşları 10-16 arasında değişen sporcular Japonya'dan özel getirilen bisikletlerle açık havada antrenman yapıyor. Bu özel bisikletlerde, gören sporcu öne oturuyor ve ikili olarak sürüş gerçekleştiriliyor.
Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, Turkcell olarak "daha fazla sosyal sorumluluk" bakış açısıyla gençlere her zaman daha fazla destek olmaya devam edeceklerini söyledi.
Bu hedef doğrultusunda hayata geçirdikleri Geleceğe Koşanlar Projesi ile 6 bireysel dalda Türkiye'nin dört bir yanında yüzlerce yetenekli sporcuya destek verdiklerini anlatan Öztürkler, şöyle konuştu: "Türkiye'de bir ilk olan Görme Engelli Bisiklet branşında çalışmalarına devam eden gençlerimizin azmi ve kararlılığı gurur verici. Şimdiden kendilerine çok büyük hedefler koydular ve bu doğrultuda antrenmanlarına devam ediyorlar. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde, desteğimizi
sürdüreceğiz."
Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Nuri Demirci de yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Görme engelliler bisiklet branşı bizim çok önem ve öncelik verdiğimiz hem bir sosyal sorumluluk hem de spor projesidir. Para-Bisiklet branşı uygulandığı tarihden itibaren görme engelli öğrencilerimizin hayatında yeni bir sayfa açmakla kalmamış onların dünyasını genişletmiş, özgüvenlerini artırmış, hareket özgürlüğü vermiştir. Turkcell ile yürüttüğümüz bu projeye özel önem veriyor ve sporcularımızı sonuna kadar
destekliyoruz."
MİLLİ TAKIM SEÇMELERİ
Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışmaların ardından milli takım seçmeleri 1 Aralık 2010'da Tokat'ta gerçekleştirildi. 10 günlük kamp sonrasında 40 kilometrelik parkurda pedal çeviren sporcular büyük bir mücadele verdiler. Yarışta görme engelli Nimetullah Kaya ve partneri Berat Kaya birinci oldu.
GÖRME ENGELLİ BİSİKLET NEDİR
Paralimpik Bisiklet Branşı Paralimpik Oyunları'na ilk kez 1984 yılında dahil edildi. Bu dönemde parabisiklet branşı yalnızca beyin felci engelli sporcusuna yönelik olmuştu. 1992 yılına gelindiğinde modern sınıflandırma geliştirilmiş ve Paralimpik Bisiklet Müsabakaları fiziksel engelli, görmeyen veya görme engelli, omurilik engelli grubu, tekerlekli sandalye sporcu gurubunu kapsayacak şekilde genişletilmiştir. 2004 yılında el bisikleti geliştirilmiş ve parabisiklet guubuna dahil olmuştur.
B & VI kısaltmasıyla adlandırılan görme engelli bisikletciler grubunda bisikletçiler tandem bisikletlerin arkasında yarışmaktadırlar. Bu bisikletlerin önünde pilot olarak isimlendirilen herhangi bir engel grubuna dahil olmayan bir bisikletçi bulunmaktadır. Yarışlar üç kategoride yürütülür: Erkekler, Bayanlar, Karma (erkek ve bayan)
Karma grupta yarışma kararı sporcuya aittir. Herhangi bir IPC müsabakasında sporcuya yalnızca bir kategoride yarışma izni verilir, sonrasında bunu değiştirmesine müsaade edilmez. Görme engellilerin müsabakalara katılabilmeleri için minimum engel derecesi B3 olmalı.
Yol Yarışlarında Görme Engelli Bisikletçiler Erkek grubunda en az 90 km koşabilirken; en fazla 120 km koşabilmektedir. Bayanlar ise en az 70 km; en fazla 100 km koşabilmektedirler. Saate karşı yarışlarda (pist yarışları) ise görme engelli bisikletçiler erkek grubunda en az 20 km koşabilirken en fazla 35 km koşabilmektedir. Bayanlarda bu yarışlarda en az 15 km en fazla 30 km koşulabilmektedir.
ORGANİZASYONLAR
11 -13 Mart 2011 Para-bisiklet Pist Dünya Şampiyonası, Montichiari, İtalya
4 - 6 Mayıs 2011 UCI Para-bisiklet Yol Dünya Kupası Sidney, Avustralya
10 - 12 Haziran 2011 UCI Para-bisiklet Yol Dünya Kupası, Cantimpalos, Segovia, İspanya
8- 10 Temmuz 2011 UCI Para-bisiklet Yol Dünya Kupası, Baie-Comeau, Kanada
8-11 Eylül 2011 UCI Para-bisiklet Yol Dünya Şampiyonası, Roskilde, Danimarka
(HO-Y)