'Takım oyunu oynatmaya çalışıyorum'

Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, elindeki oyuncu grubunu takım haline getirip onlara takım oyunu oynatmaya çalıştığını söyledi.

Fenerbahçe teknik direktörü Aykut Kocaman, elindeki oyuncu grubunu takım haline getirip onlara takım oyunu oynatmaya çalıştığını söyledi. Kocaman, Bilkent Üniversitesi'nde organize edilen panelde öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Uzun zamandır hayalini kurduğu Fenerbahçe teknik direktörlüğü koltuğunda oturduğunu belirten Kocaman, "umarım görevde olduğum süreçte hedeflediğim başarılara ulaşırız" dedi.

Öğrencilerin Fenerbahçe'de oynatmak istediği sistemle ilgili sorusu üzerine Kocaman, "futbol 120 yıldır 11'e, 11 oynanıyor. Her işte olduğu gibi bu konuda da o işi yapacak kişileri biraraya  getirmek ve sonuca ulaşabilmek için gerekli kimyayı oluşturmak esastır. Bu tip oyuncuları biraraya getirerek, oyun içinde topa sahip olmayı hedefliyorum" ifadelerini kullandı.

Altyapıdan yetişen oyunculara büyük önem verdiklerini belirten Kocaman, "Barcelona ve Real Madrid örnekleri gibi, altyapıdan yetişen, kulübün kültürünü ruhunu yaşayan oyuncular takımda olmak zorunda. Onlar olmadan elde edeceğiniz başarılar eğreti durur. Altyapıdan gençleri A takımda oynatmak büyük risktir. Ama ben bu riski alacağım" dedi.

Önemli olanın oyuncuları dengeli bir şekilde harmanlayabilmek olduğunu vurgulayan genç teknik adam, "dünyada hem savunmayı, hem hücumu aynı arada yapabilen çok az sporcu var. Futbola ve futbolculara daha pozitif bakmalıyız" şeklinde konuştu.

Yurt dışından gençlerin bulunup transfer edilmesi ve altyapıdan takımlara kazandırılması konusundaki soru üzerine Kocaman, "15-16 yaşındaki futbolcuları yurt dışından getirmekten ziyade, elimizdeki gençlere iyi bir eğitim verip onlardan azami şekilde yararlanmak daha mantıklı" dedi.

Tribün desteğinin önemine değinen Kocaman, "Eskişehirspor maçında Bilica'ya yanlış bir davranış şekli vardı. Şüphesiz bütün futbolcuların taraftarların desteğine ihtiyacı var. Şunu unutmamalıyız ki Fenerbahçe forması giydiği sürece futbolcularımıza dünyanın en iyi oyuncuları gibi davranmalısınız" diye konuştu.

"Bağırarak, çağırarak oyun değişmez"

Kocaman, maç esnasında yedek kulübesinde oldukça sakin bir görüntü sergilemesinin nedeninin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Teknik direktörler günlerce, haftalarca, aylarca çalışır ve oyunculara neler yapmaları gerektiğini defalarca anlatır. Maç başladığında oyunculara müdahale etmek gerçekten zordur. Teknik direktörün bence işi maç devam ederken önemli detayları yakalamak ve bunlarla ilgili karar vermektir.  Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Bağırarak, çağırarak oyunu değiştiremezsin. Benim mizacımda bu yoktur."

Emre Belözoğlu'nun sakatlığının takımı nasıl etkileceği konusundaki soruya Kocaman, "Emre veya başka bir oyuncuya bağlı takım istemiyorum. Öncelikle elimdeki oyuncu grubunu takım haline getirip onlara takım oyunu oynatmaya çalışıyorum. Kısacası özümüzü değiştirmeden gücümüzü koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Aykut Kocaman, Fenerbahçe'nin yıldız bir oyuncu transfer edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine de, "bu tür klişelerin dışına çıkmak gerektiğini düşünüyorum. Fenerbahçe gibi çok büyük yatırımlar yapan kulüpte sportif başarılar çok önemlidir. Başarıyı yıldızlar alarak değil, Fenerbahçemizin yıldızını parlatarak elde etmeliyiz" diye konuştu.