Suruçlu öğrencilerin yüzde 40'ı tarlada

Şanlıurfa ve ilçelerinde binlerce öğrenci tarlada olduğundan hala ders başı yapamadı. Hala tarlada çalışan öğrencileri 'eğitimin üvey çocukları' olara

Şanlıurfa ve ilçelerinde binlerce öğrenci tarlada olduğundan hala ders başı yapamadı. Hala tarlada çalışan öğrencileri 'eğitimin üvey çocukları' olarak nitelendiren milli eğitim yetkilileri, bu öğrencilerin her yıl aralık aylarında ders başı yaptıklarını vurguluyor.

Suruç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre öğrencilerin yüzde 40'ı hala ders başı yapmamış durumda. Bu öğrencilerden çoğunun ise tarım işçisi ailelerin çocukları olduğu belirtildi. Yarısı boş sınıflara ders anlatan öğretmenler suçu velilerde, veliler ise yoksullukta buluyor.

Ailesinin geçimi için her yıl mevsimlik işçi olarak Akdeniz ilerine gittiğini anlatan baba Halil Peçen, "Memleketim Suruç'ta su olsaydı ben de toprağımı işleteydim, bu gurbet eline gitmeseydim. Ben istemez miyim 3 çocuğumun da su anda sınıflarında olmasını? Ne

var ki ekonomik durumumuz elvermiyor. Mevsimlik işçi olduğumuz için burda kazanacagımız para memlekete giderken çoğunlukla çocukların kılık kıyafet ve günlük masraflarına gidiyor. Biz bu gurbet eline gelmesek hangi parayla bu çocukların masrafını karşılarım? Çocuklarımın aksayan eğitiminin farkındayım, ama buna mecburuz." dedi.

Öte yandan bölgede öğretmen açığı da bulunduğu öğrenildi. Yaklaşık bin 400 öğretmen olması gerektiğinin altını çizen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ilçede şu anda 700 öğretmenin görev yaptığını, bu 700 öğretmenden ise yaklaşık 250'sinin meslek yüksek okulu mezunu olarak ücretli çalıştığını belirtiyor. Eğitimci eksikliğinden meslek yüksek okulu mezunlarına köylerde idarecilik kadrosu verildiği kaydediliyor.