Ordu Belediye Başkanı Torun: Bakan Günay anıtlar kuruluna baskı yaptığı için teleferik inşaatı durduruldu

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Samsun Anıtlar Kurulu'na baskı yapıp, bu baskı sonucu teleferik inşaatını

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Samsun Anıtlar Kurulu'na baskı yapıp, bu baskı sonucu teleferik inşaatının durdurulduğunu iddia etti.

Seyit Torun, Belediye Meclis Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Ordu'da teleferik hayalinin 1970 yılına kadar uzandığını hatırlatan Torun, kimi Orduluların 40 yıllık bu hayalle yaşadığını kimilerinin ise bu hayal peşinde hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Teleferik için 3 güzergah belirlendiğini aktaran Torun, "Bu güzergahlardan biri Cumhuriyet Meydanı idi. Diğeri İskele Yanı'nda Yakamoz'dan çıkacak bir hattı. Ancak bu hat hem yıl içinde kullanım gün süresinin kısa oluşu hem de bu nedenle maliyeti karşılamaması sebebiyle tercih edilmedi. Bunun yerine bugünkü Atatürk Parkı'ndan Boztepe'ye çıkan güzergah tercih edildi." dedi.

Boztepe'den bakılınca görülen manzaranın dünyanın iki yerinde bulunduğunu aktaran Torun, "Bu görüntü bir Ordu'da var bir de Brezilya'nın Rio kentinde var. Bu proje çeşitli kuruluşlardan görüş alınarak hazırlandı. Bu projenin ilk kısmında şehir içinde 3 direk vardı. Bunlar teke düşürüldü. Daha önce Yalı Cami yanı, OBKT yanı ve onun biraz üstünde olan direk sayısı belki de dünyada ilk kez 850 metre tek direk ile geçilerek düşürüldü." diye konuştu.

Samsun Anıtlar Kurulu'ndan daha önce yazılı görüş almadıklarını sözlü görüş aldıklarını aktaran Torun, "Ancak biz çalışmaya başladıktan sonra Ordu Mimarlar Odası bizi daha doğrusu Yalı Camii yanındaki direği Samsun Anıtlar Kurulu'na şikayet etti. Samsun Anıtlar Kurulu da o zaman yaptığı inceleme ile bunun bir sakıncası olmadığı kararını aldı ve bize iletti. Böylece yazılı iznimizde olmuş oldu. Bu belge elimizde." şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın daha öncesinde Ordu'da teleferik projesine sıcak bakmadığın kendisine ilettiğini aktaran Torun, "Cumhuriyet Bayramı için geldiğinde direklerin yerini görmüş. Bunun üzerine yeniden projenin incelenmesi talimatı verilmiş. Daha önce aylarca toplanamayan Samsun Anıtlar Kurulu 3 gün içinde toplanıyor ve direk inşaatının mühürlenmesi kararını alıyor. Bizzat bana kurul üyeleri baskı altında kaldıklarını söyledi. Yani karakolda doğru söyler mahkemede şaşar durumu var." dedi.

Bakan Günay tarafından Atatürk Anıtı üzerinden geçmesini de handikap oluşturduğunun kendisine ifade edildiğini aktaran Torun, "Biz biliyorsunuz daha önce teleferiği açacağımızı söylediğimiz tarihi geçirdik. Ancak yapım ihaleye göre süresi mart ayında bitiyor. Bu tarihe yetiştirmek için çalışacağız. Bizim bundan vazgeçmemiz söz konusu değil. Direkler büyük oranda yapıldı, halatlar büyük oranda yapıldı, ocak ayında da kabin yapımı olacak. Biz bu kararı yargıya götüreceğiz. Sonuçta Türkiye'de bağımsız hukuk var. Biz sonuçta Orduluların parasını harcıyoruz." diye konuştu.

Torun, Ordu'nun geleceği için söz konusu olan projelerde herkesin iş birliği yapması gerektiğini ifade ederken projeye olan tepkinin sebebinin siyasi çekememezlik olabilir mi şeklinde ki soruya da, bilemeyeceğini ama her şeyi düşünmenin mümkün olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.