Aydın Valiliği'nden 'Zehirli Mantar' Uyarsısı

Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada vatandaşların doğada kendiliğinden yetişen mantarlara karşı dikkatli olmaları istendi

Aydın Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada vatandaşların doğada kendiliğinden yetişen mantarlara karşı dikkatli olmaları istendi. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında mantar zehirlenmeleri çok fazla görüldüğü belirtilen açıklamada "Bu nedenle yabani mantarlara bağlı zehirlenmeler bazı bölgelerde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. Türü belli olmayan ve hatta türü bilinen bile olsa çevreden toplanarak yenen mantarlar, karaciğer veya böbrek yetmezliğinden, ölüme kadar birçok ciddi sonuca yol açabileceğinden özellikle bu mevsimlerde açıkta satılan, kontrolü yapılmamış, çevreden toplanmış mantarlar yenmemelidir" denildi.
Mantarların zehirli olduğunu gösteren herhangi bir koku veya tadın olmadığı belirtilen açıklamada "Genel bazı kurallar mantarların zehirli olup olmadığını tanımlamak için kullanılmaktadır. Mantarın şapka kısmının parlak turuncu renkli olması, 6-7 cm gibi geniş olması, şapkanın üzerinin düz veya girinti çıkıntı ya da şapkanın ortasında çukurluk olması, şapkanın altında yer alan jillerin mantarın gövdesine doğru uzanması, mantarın gövdesinin 2-3 cm'den kalın, 8-10 cm'den uzun olması bu tanımlar arasındadır. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine "Amanita Muscarina" ve "Amanita Phalloides" adı verilen iki cins zehirli mantar sebep olmaktadır. A.Muscarina'nın zehiri yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğinden; bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler" denildi.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ
Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı ilk belirtileridir. Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seyirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür. A. Phalloides cinsi mantarların zehiri ısıya dayanıksız olduğundan; pişirilerek yendiği takdirde ağır bir etkisi görülmez. Ancak çiğ olanak yendiği zaman şiddetli zehirlenme belirtileri gösterir. Tesiri yemekten 6 ila 24 saat arasında ortaya çıkmaya başlar. Belirtileri, Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi genel zehirlenme belirtilerine ilaveten idrar çıkaramama görülür.