STSO Başkanı Murzioğlu: Karadeniz'in problemlerini Başbakan Erdoğan'a ilettik

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen '6. Türki

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşen '6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın çok verimli geçtiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bu yıl 6.sı düzenlenen ve Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, ticaret odası başkanlarını memnun etti. STSO Başkanı Murzioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı toplantıda Karadeniz bölgesinin problemlerini ve çözüm önerilerini 5 başlık halinde Başbakan Erdoğan'a sundu.

Sözcüsü olduğu Karadeniz bölgesindeki 17 il ve bu illerdeki 65 oda ve borsa adına söz alan Murzioğlu, hükümetin duble yol çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, Doğu Karadeniz'i kuzeyden güneye kesen duble yol bağlantılarının tamamlanmasını istedi. 'Şimdiki hedef ilçelerimize önemli ekonomik katkı sağlayacak şehir merkezleri ve ilçeler arası yol bağlantılarıdır' diyen Murzioğlu, "Ulaştırma konusunda bir diğer önemli husus ise demiryolu taşımacılığıdır. Samsun-Ankara arası 400 kilometredir. Mevcut demiryolu ağımız Samsun, Sivas, Kayseri üzerinden Ankara'ya bağlandığı için bu mesafe 900 kilometreye çıkmaktadır. Amasya üzerinden Kırıkkale'ye yapılacak 170 kilometrelik bir demiryolu bağlantısı ile bu verimsiz hat rantabl hale gelecek, böylece Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ürünler Anadolu'ya oradan Orta Doğu ve Akdeniz Bölgesine ulaşacak, Karadeniz Bölgesi kuzeyi güneye, güneyi kuzeye bağlayan bir geçiş noktası olacak. Bu ekseni doğuya, Kafkaslarla Orta Asya'ya bağlayacak Samsun ve Sarp arası limanlarla bağlantılı demiryolunun projelendirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağlayacak bir diğer proje ise Türkiye, Litvanya, Ukrayna ve Belarus tarafından geliştirilen ve Baltık Denizi'nden Karadeniz'e oradan da sıcak denizlere konteynerle kombine demiryolu taşımacılığını kapsayan Viking Projesi'nin Türkiye ayağının çıkış noktası henüz belli değildir. Samsun bu projenin rantabilitesi bağlamında en ideal noktadır. Ulaşım konusundaki bu eşsiz projelerle ile Karadeniz'in ticaret ortamı daha da canlanacak ve bu desteğiniz kadirşinas Karadeniz halkı tarafından unutulmayacaktır." dedi.

Bölgesel ve sektörel teşviklerdeki asgari yatırım oranlarının yüksekliğine de dikkat çeken Murzioğlu, "Mevcut ve potansiyel yatırımcılarımız, bu yatırımları gerçekleştirebilecek finansal güce sahip değildir. Özellikle bölgemiz açısından değerlendirildiğinde bu oranların düşürülmesi yatırım ortamını canlandıracaktır. Yine 5084 sayılı teşvik kanunu kapsamında uygulaması Şubat 2010'da sona eren organize sanayi bölgelerinde bedelsiz arsa tahsislerinin devamı, yatırım azmimizi güçlendirecektir. Özellikle kriz döneminde KOSGEB nakit kredileri firmalarımız için cansuyu olmuştur. Bu kredilerin artarak devam etmesi piyasadaki nakit akışına olumlu etki edecek, bu da iç tüketime yansıyacaktır." diye konuştu.

Fındık ve çay konusundaki sıkıntılara da değinip, çözüm önerileri sunan Murzioğlu, çay için ihtisas borsasının kurulması gerektiğini, budama sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışmalar ile mali olarak desteklenmesine dikkat çekerken, fındıkta yaşanan sıkıntıların giderilmesi noktasında, ihtisas borsası kurularak lisanslı depoculuk sisteminin acilen devreye girmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karadeniz bölgesinin son yıllardan artan turizm potansiyeline de yer veren STSO Başkanı Murzioğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: "Dünyada turizm anlayışının değişmesiyle, Karadeniz sahip olduğu değerlerle; gerek doğa, gerekse kültür turizmi açısından önemli bir turizm potansiyeli haline gelmiştir. Ancak Karadeniz Bölgesi bu potansiyeli değerlendirecek altyapı imkanlarından yoksundur. Bölgenin doğal yapısı bozulmadan, turizm bölgelerine ulaşım imkanları geliştirilmelidir. Bizim beklentimiz, ağaçların gökyüzüyle buluştuğu, yeşilin ve mavinin her tonunun görüldüğü, yaylalara, derelere, göllere, vadilere sahip bölgemizde doğayla barışık otel ve devremülk yatırımlarını özendirecek teşvik uygulamaları gündeme alınmalı, bölge turizme kazandırılmalıdır. Sayın Başbakanım, burada söz alan her bölgemizin, mutlaka ki her bir sorunu diğerinden daha az önemli değildir. Bugün burada buluşan herkes özelde bölgesi, genelde ise ülkesi için hep daha iyisini arzu etmektedir. Ne var ki; diğer bölgelere oranla daha az ekonomik alternatife sahip ve daha az gelişmiş bir bölge olan Karadeniz'in sorunlarının çözümünü öncelikleriniz arasında görmek istiyoruz. Göstereceğiniz hassasiyet için bölgem adına şimdiden şükranlarımızı sunuyorum."