Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ergün, Tobb Girişimcilik Kongresi'ne Katıldı

Ekonomide attıkları her adımın özel sektörün önünü açtığını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bu ülkede zenginlik ve istihdam oluşturmanın tek yolu vardır, o da özel sektör yatırımlarıdır

Ekonomide attıkları her adımın özel sektörün önünü açtığını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bu ülkede zenginlik ve istihdam oluşturmanın tek yolu vardır, o da özel sektör yatırımlarıdır. Yatırım yapacak, istihdam oluşturacak, üretecek, ihracat yapacak ve kaynakları en verimli şekilde kullanacak olan özel sektördür" dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TOBB Girişimcilik Kongresi'ne katıldı. Ergün, girişimciliğin uzun ve sabır isteyen bir serüven olduğunu belirterek, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasi krizlere maruz kaldığını söyledi ve bu alanlarda istikrar sağlanamadığını vurguladı. Ergün, özel sektörün kendinden beklenen performansı sergileyemediğini ifade etti.
Türkiye özellikle 2001'den sonra yaşadığı ekonomik yapısal sıkıntıları büyük ölçüde giderdiğini, güven ve istikrar ekonomisi haline geldiğini belirten Bakan Ergün, hukuk ve siyasal reformların ve Avrupa Birliği süreci sosyal ve siyasi istikrarın kazanılması sağladığını belirtti. Ekonomide attıkları her adımın özel sektörün önünü açtığını ifade eden Ergün, "Bu ülkede zenginlik ve istihdam oluşturmanın tek yolu vardır, o da özel sektör yatırımlarıdır. Yatırım yapacak, istihdam oluşturacak, üretecek,
ihracat yapacak ve kaynakları en verimli şekilde kullanacak olan özel sektördür" dedi.
Özel sektörün büyümenin lokomotifi haline geldiğini söyleyen Sanayi Bakanı Ergün, 2002'de özel sektör yatırımları 45 milyar TL iken, 2008 152 milyar TL ve 2009 yılında 130 milyar TL'ye ulaştığını altını çizdi. Merkezi hükümetin yatırım bütçesi 20 milyar dolar, bu yıl ilk çeyreğinde özel sektör yatırımlarının sadece 41 milyar dolar olmasının manidar bulan Bakan Ergün, 2002 yılında 30 bin şirket açılırken, 2009 yılında krize rağmen 44 bin şirket açıldığını belirtti.
Ergün, bir ülkenin en önemli kaynağının insan kaynağı olduğunu belirterek, "Sahip olduğumuz diğer kaynakları da anlamlı hale getirecek olan insandır. Potansiyeliniz ne kadar büyük olursa olsun, bu potansiyelin açığa çıkmasını veya çıkmamasının nedeni biz ati insanın kendisidir" ifadelerini kullandı.
Girişimciliğin farklı kaynaklara ait olan potansiyellerin en üst seviyede açığa çıkmasında yeni potansiyel alanları keşfi ve ekonomik değer oluşturulmasında anahtar konumda olduğunun altını çizen Bakan Nihat Ergün, Türkiye'd yeterli girişimci olmadığına dikkat çekti, Türkiye'de her 100 kişiden 4.6'sının girişimci olduğunu, bu rakamın ABD'de 11,7, Güney Kore'de 15, Meksika'da yüzde 18 olduğunu ifade etti.
Girişimciliğin bireysel değil, toplumsal olarak ele alınmasının doğru olacağını söyleyen Ergün, "Girişimcilik, toplumun ekonomik, sosyal ve siyasi özelliklerinin toplam bir başarısı olarak tezahür edecektir. Bunun için, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitimin her aşamasını yeni bir anlayışla ele almalı, ekonomik faaliyetleri bürokrasinin vesayetinden daha fazla arındırmalı, hukuk ve demokrasiyi daha fazla güçlendirmeyi, şeffaflığı daha fazla arttırmalıyız" ifade etti.
Girişimcilik ile Türkiye'nin ekonomik gelişimini birbirine zincirle bağlı olduğunu, girişimciliğin Türkiye'yi geliştireceğini, Türkiye'nin ekonomik gelişimi de girişimciliği arttıracağını ifade eden Ergün, "Bu karşılıklı döngüyü tesis ettiğimiz taktirde Cumhuriyetimiz 2023 yılı hedeflerine ulaşmamız çok daha kolay olacaktır" dedi.
Ergün, girişimcilikte, öncelikle yeni alanlar, yeni teknolojiler, stratejiler olduğunu belirterek, gelişmiş ülkeleri takip ederek, onları taklit etmek olmadığını ifade etti. Ülke ihtiyaçlarına ve sosyal yapısına uygun yerel aynı zamanda evrensel nitelikteki projelerin hayata geçirilmesinin altını çizen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Teknoloji, AR-GE, inovasyon, marka, patent gibi konulara özel önem vermek gerekiyor. Ülkemiz sanayi stratejisinin temel hedefi de sanayimiz içindeki ileri teknoloji ve
yüksek katma değerli ürünlerin payının arttırmaktır" diye konuştu.
Bakanlık olarak girişimcilik programları düzenlediklerini belirten Bakan Ergün, KOSGEB kanalıyla girişimcilere destek olduklarını söyledi. Kuruluş aşamasında 5 bin TL, makine, teçhizat için 10 bin TL, 12 bin TL işletme giderleri için geri ödemesiz 27 bin TL, sabit yatırımlar için 70 bin TL'ye kadar geri ödemeli destek sağladıklarını söyledi. KOSGEB'in inovatif ve teknoloji araştırmaları için 600 bin TL'ye kadar geri ödemesiz, 400 bin TL'ye kadar geri ödemeli toplam 1 milyon TL'yi bulan destekler
verdiklerini söyledi. Sanayi Bakanı Ergün, son 10 yılda KOSGEB'in 173 programına 6 bin 143 katılım olduğunu belirterek, sadece bu yıl, 2010 yılında 288 girişimcilik programına 7 bin 139 katılım sağlandığı ve önemli bir girişimci havuzu oluştuğunu belirtti.
Teknogirişim desteği alan 180 projeden bazılarının girişimcilerin üretime başladıkları ve hatta satışa başladıklarını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Bu çalışmaların orta vadede Türkiye'nin çehresini değiştireceğine, ekonomiye çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu teknogirişimcilerimizin arasından birkaç tane küresel çapta ve hatta başarılı marka çıkarsak zaten amacımıza fazlasıyla ulaşmış olacağız" diye konuştu.
Gelecek yıl için 30 Kasım'a kadar başvuruları alacaklarını kaydeden Ergün, bu sene destek sağlayacakları teknogirişimci sayısını 300'e çıkarmayı planladıklarını belirtti. Türkiye'de artık girişimcilik belli bir sektör haline gelmesinin gerekliliğini ifade eden Ergün, Amerika'da girişimcilerin şirketlerini belli bir yere getirdikten sonra şirketlerini sattığını söyleyerek, kendilerinin de dünya pazarlarında şirket satabilecek hale getirme konusunu dile getirdi.
Her yıl girişimcileri Silikon Vadisi'ne gönderme projesinden de bahseden Ergün, buradan dünya pazarlarına açılmayı düşünen girişimcilere de yardım edeceklerini belirtti. Ergün, 724 projenin kendilerine geldiğini ve bunların 20 tanesinin ABD'deki üniversitelerden geldiğini anımsattı.
Risk sermayesi şirketlerini de ele alan Bakan Ergün, TOBB ile KOSGEB ortak kuruluşu KOBİ A.Ş. yeteri kadar geliştirilemediğini, risk sermayesi şirketlerinin bankalar gibi garanti istemediğini belirtti.
Konuşması sonrası Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün'e TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu plaket sundu.