Japon ve Çinliler Türk zeytin ve zeytinyağı tesislerine hayran kaldı

Japonya ve Çin'i zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirleyen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Çin ve Japonya'dan gelen

Japonya ve Çin'i zeytin ve zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirleyen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Çin ve Japonya'dan gelen 35 kişilik zeytin ve zeytinyağı alım heyetiyle Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını iki gün süreyle görüştürdü. 40 civarındaki Türk ihracatçı firma, Japon ve Çinli işadamlarına zeytin ve zeytinyağı satmak için ürünlerini beğeniye sundu. İkili görüşmeler sonucunda Japon işadamları heyeti Türkiye'nin en büyük sofralık zeytin üretim merkezlerinden olan Manisa'nın Akhisar ilçesine, Çin heyeti ise İzmir'in Tire ilçesine tesis gezisine götürüldü.

Akhisar'da ilk olarak Ece Zeytinyağı ve Ece Zeytin Fabrikası'nı ziyaret eden heyet, zeytinin gelişinden itibaren sofralık zeytin ve zeytinyağı olmasındaki aşamaları gördü. Ece Zeytinleri Fabrika Müdürü Ayla Yavaş, Japon işadamlarına tesisleri gezdirirken üretim aşamaları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Keskinoğlu Şirketler Grubu'na ait Ravika Köyü'nü gezen Japonlar, buraya hayran kaldı. Burasının, Keskinoğlu Şirketler Grubu'nun kurucusu merhum İsmail Keskinoğlu'nun Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmeden önce doğup büyüdüğü Ravika köyünün hatırasını yaşatmak amacıyla ailesi tarafından 6 yıl önce 150 dönüm arazi üzerine birebir aynı olarak kurulduğu belirtildi. Keskinoğlu Marmara ve Doğu Avrupa Satış ve Pazarlama Müdürü C.Burçin Özdaryal, Japon misafirlere köyde bulunan Drama Yağhanesi'nde erken hasat zeytinyağlarından tattırdı. Ardından Güzel İsmayıl Berberi, Meydan Bakkaliyesi, muhtarlık, Sadberk Hanım İlkokulu, Hatice Hatun Camii, Ravika Köyü Müzesi ve Debreli Hasan Kıraathanesi gezildi.

Japon işadamlarıyla görüşen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci ise ilçede meyve veren 12 milyon zeytin ağacı bulunduğunu belirtti. Demirci, "Akhisar'da üretilen zeytin ve zeytinyağının Japon sofralarını süslemesi en büyük hedeflerimizden biri. Japon dostlarımızın, bu hedefimize katkı sağlamalarını bekliyoruz." diye konuştu.

ÇİN HEYETİ TİRE'DEKİ İŞLETMELERİ GEZDİ

Çinli ithalatçılar ise Tire'de ilk olarak, ITOB-Tekeli'deki UGS Urla Gıda Sanayi'nin zeytin işleme tesisini gezdi. Firma ortaklarından Erol Bozkurt, çeşitli kalite ve özellikteki zeytin ürünlerini misafirlerine ikram etti. Özellikle ABD ve Avustralya pazarlarında talep edilen zeytin reçeli de büyük ilgi gördü.

Daha sonra Olivos firmasının kontinü sıkım fabrikasında, sezonun bölgedeki ilk hasadından elde edilen zeytinyağları tadılırken bir yandan da üretim süreci incelendi. Bu arada günlük hasatlarını fabrikaya getiren üreticilerle karşılaşan heyet, büyük ilgi gösterdi.

Son olarak Zeytin İskelesi'nin alım, depolama ve paketleme tesisi gezildi. Sadece natürel zeytinyağı işleyen tesisi tanıtan Ürün Müdürü Tuğba Nur Çelikel, bilgisiyar otomasyonu sayesinde çok daha randımanlı ve kontrollü üretim yaptıklarını anlattı. Ziyaretlerin sonunda heyet, Zeytin İskelesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuloğlu'nun şereflerine verdiği, zeytinyağlı yemeklerden oluşan akşam yemeğinde biraraya geldi. Çinli işadamları, Tire'nin ünlü Kaplan Dağı'ndaki muhteşem manzaralı lokantasında ,özenle hazırlanmış zeytinyağlıları iştahla yedi. Yemekte heyet adına konuşan Baigeng Wu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve ZZTK'nin davetiyle Türkiye'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

ZZTK Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Metin Ölken de Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üreticisi bir ülke olduğunu, Çinli işadamlarından bundan böyle bu ürünlerin alımında Türkiye'ye öncelik tanımalarını talep etti.