Havuzlar 40 Bin Aynalı Sazanla Temizleniyor

Nazilli'nin önemli dinlenme alanlarından olan Sümerpark rekreasyon alanındaki havuzların bakımını belediye tarafından havuzlara bırakılan 40 bin aynalı sazan tarafından doğal olarak yapıyor.

Havuzlar 40 Bin Aynalı Sazanla Temizleniyor
Bir buçuk yıl önce 4 bin TL değerindeki 40 bin Aynalı Sazan yavrusunun bırakıldığı havuzlarda bu güne kadar büyüyen balıklar, yılda yaklaşık 100 bin liralık tasarruf sağladığı gibi hem havuzların koku yapmasını önledi hem de ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
1937 yılında Nazilli Sümer Basma Fabrikasının Atatürk tarafından açılması ile birlikte fabrika çalışanlarına lojman olarak hazırlanan 150 dönümlük arazideki evlerin bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzereyken 2000'li yıllarda dönemin Belediye Başkanı Esat Ergüler tarafından yıkılmasının ardından Sümer Rekreasyon alanı olarak yeniden düzenlenen alan bu gün eğlence ve gezi alanı olarak hizmet vermeye başladı. Bölgenin zemin yapısının sulak olması nedeniyle süs amaçlı yapılan 60 dönüm üzerindeki havuzlardaki suyun yosun tutması nedeniyle kötü koku yapmaya başlaması, buraya gelen ziyaretçilerin sayısının azalmasına neden olmuştu.
Belediye için büyük sorun teşkil eden havuzların yüksek bakım maliyetlerinin olması ve kötü koku nedeniyle cazibesini yitirmeye başlamış olan Sümerpark'ı yeniden canlandırmayı başaran Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; "Yerel seçimlerin ardından görevi devraldığımda bu parkın durumunu yeniden değerlendirdik. Kötü koku ve yıllık 100 bin lirayı aşan havuz bakım maliyetlerinin düşürülmesi için Aynalı Sazan projesini hayata geçirdik. 60 dönüm alana kurulu havuzlara bir buçuk yıl önce 40 bin adet yavru Aynalı Sazan cinsi tatlı su balığı bıraktık. Bu balıklar yapıları gereği yosunla beslendikleri için havuzlarda kötü kokuya neden olan yosunları yiyerek bize büyük bir iyilik yaptılar. Kimyasal ilaç olarak 50 Bin TL ve 20 günde su boşaltma ve doldurma ile enerji masrafımızla beraber yılda 100 Bin TL gibi para harcayacaktık, fakat gene de kokusunu gideremeyecektik. Aynalı sazanların bize maliyeti 3-4 bin lirayı geçmedi. Şu an 500 gram ile 3 kilogram arasında değişen ağırlıkları ile belediye için ayrı bir gelir kaynağı oldu. Üreme mevsimlerinin geçmesinin ardından burada başlatacağımız spor amaçlı balık avı ile hem belediyeye ek gelir hem de buranın cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağız" dedi.
BİZ BALIKLARA, BALIKLAR DA HAVUZLARA BAKIYOR
Yapılan çalışmanın başarılı olduğunu kaydeden Başkan Alıcık; "Bir buçuk senedir biz burada ne suyu değiştiriyoruz ne de kimyasal ilaç atıyoruz. Yosun kokusu yok. Bu parka eskiden vatandaşımız kötü kokudan dolayı gelmek istemiyordu. Şu anda Aynalı Sazanlar sayesinde cazibe merkezi haline geldi. Nazillililer artık sadece parka oturmaya, eğlenmeye değil, buradaki balıklara ekmek atmak için de geliyor. 150 Bin dönüm arazisi olan bu alana bu sorunlar nedeniyle bu parkımızdaki iş yerlerimize belki de müşteriler ilgi göstermeyecekti. Biz burada balıklara bakıyoruz, balıklarda havuzlarımıza bakıyor. Su Ürünleri Mühendisi arkadaşımızın direktifi doğrultusunda balıklarımızı yemliyoruz. Eskiden yaklaşık 3 veya 5 çuval gibi bir balık yemi atıyorduk. Şimdi ise 5 aydır balıkların bakımını kendisine iş edinen Süleyman Serttaş kardeşimiz sayesinde temin edilen bayat ekmekler sayesinde bakımları sağlanıyor. Allah'ın yarattığı her şeye bakmak, bu balıkları beslemek de bir tür ibadet şeklidir. Sağ olsun, Süleyman kardeşimiz bunu iş edindi. Kendisi Nazilli'deki birçok ekmek fırınından bayat ekmek alarak burada balıkları besliyor. Kendi görevi olmamasına karşın her gün Nazilli'deki fırınları ve lokantaları gezerek bayat ekmekleri topluyor. Bazen de kendi cebinden para harcayarak balıklar için ekmek alıyor. Nazilli'nin sayılı esnaflarından olduğu kadar Nazilli halkı için çalışan ve topluma yararlı projeler üreten bir arkadaşımız. Biz Süleyman kardeşimizin gösterdiği duyarlılığı tüm halkımızdan da bekliyoruz. Bu yüzden kendisine gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bu ekmekleri çöpe atmaktansa balıklarımıza vererek hem onların gelişmesini sağlıyoruz hem de daha fazla temizlik yapmasını sağlamış oluyoruz. Bunun bir örneğini yok olmaya yüz tutmuş olan Bafa Gölünde yaşıyoruz. Orada da Aynalı Sazan atarak yosunları gidermeye çalışıyorlar. Bu Allah'ın bir takdiri, aynalı sazanlarında en büyük besin kaynağı yosun" diye konuştu.
BALİNA EKMEK, 1 SAAT 15 DAKİKADA TÜKETİLDİ
Başkan Haluk Alıcık ve Süleyman Serttaş, balıkları beslemek için sık sık geldikleri Sümerpark'ta, ilçedeki fırınlardan temine dilen bayat ekmekleri elleri ile balıklara atarak besliyorlar. Nazilli'nin en ünlü ekmek fırınlarından olan Trabzon Vakfıkebir Numune Ekmek Fabrikasında özel olarak üretilen 40 kiloluk 'Balina Ekmek' adı verilen bir cins ekmek balıklara atıldığında 1 saat 15 dakika da tamamen tüketildi.