Lületaşı, dünya milletlerini Eskişehir'de bir araya getirdi

Milletlerarası kültür paylaşımını sağlamak amacıyla Lületaşı Derneği (LÜLEDER) tarafından Eskişehir Mevlevihanesi'nde lületaşı kursu düzenlendi. Değiş

Milletlerarası kültür paylaşımını sağlamak amacıyla Lületaşı Derneği (LÜLEDER) tarafından Eskişehir Mevlevihanesi'nde lületaşı kursu düzenlendi. Değişik ülkelerden kursa katılan 20 kişi lületaşı oymacılığı öğrenirken, birbirlerinin kültürlerini tanıma fırsatı buluyorlar. Pazartesi başlayan ve yarın sona erecek kursa katılanlara, kurs sonunda sertifikaları verilecek.

Lületaşını dünya milletlerine tanıtmak ve dünyanın değişik yerlerinden insanları Eskişehir'e getirip onlara lületaşı ustalığını öğreterek ülke turizm ve kültürüne katkı yapmak isteyen lise öğretmeni Murat Topçu, LÜLEDER adına hazırladığı projesini Türk Ulusal Ajansı'na sundu. Projesinin kabul edilmesinin ardından kurs mekanı için Odunpazarı Belediyesi'ne başvuran Topçu, belediyeden olumlu cevap aldıktan sonra gerekli girişimleri yaparak, dernek adına değişik ülkelerden tam 20 kişiyi Eskişehir'e getirdi.

Odunpazarı Belediyesi'ne ait Kurşunlu Külliyesi Mevlevihanesi'nde başlayan kursa Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere, Letonya, Litvanya, Finlandiya, İsveç ve Polonya'dan aralarında öğretmenlik, doktorluk, öğrencilik yapanların da bulunduğu 20 kişi katılıyor. Dünyanın değişik yerlerinden insanları Eskişehir'e getirip, onlara Türk kültürünü öğretmekten son derece mutlu olduğunu kaydeden proje organizatörü Murat Topçu, proje sayesinde kursa katılan kişilerin kendi kültürlerini birbirine aktardığını ve bu sayede tüm dünyaya örnek olacak bir hoşgörü ve kardeşlik ortamının oluştuğunu söyledi.

Kursa Fransa'dan katılan bilgisayar öğretmeni Denis Aubier (62), burada bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ve başta biraz zorlansa da sonradan alıştığını belirtti. Kursa iki çocuğuyla katılan İsveçli Ase Nely (45) ise daha önce bir proje için Eskişehir'e gelen arkadaşı sayesinde iki çocuğuyla kursa katıldığını, ilerde lületaşıyla uğraşmak istediğini, ancak İsveç'te lületaşı olmadığı için bu isteğini yapamayacağını söyledi. Nely'in çocukları Andreas Nely (13) ve Josetine Nely (10) ise lületaşıyla uğraşırken çok eğlendiklerini ve Türkiye'de bulunmaktan son derece mutlu olduklarını söylediler.

Letonya'dan kurs için Eskişehir'e gelen bedensel engelli Gotis Sernevs (47) ise söz konusu projeyi insanlar, kültürler ve kalpler arasında kurulmuş bir köprü olarak nitelendirdi. İnsanlar arasında böyle köprüler kuruldukça dünyada daha mutlu ve huzurlu bir ortam olacağını söyleyen Sernevs, kursa katılmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, kendi eliyle yaptığı çalışmalarını gururla göstermeyi de ihmal etmedi.

Yarın Kurşunlu Külliyesi'nde kursa katılanların kendi elleriyle yaptığı eserlerden oluşan bir sergi açılacak. Serginin ardından akşam düzenlenecek veda partisi ile kursa katılanlar ülkelerine geri dönecek.