Omü İsveç'te Türkiye'yi Temsil Etti

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Omü İsveç'te Türkiye'yi Temsil Etti
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve OMÜ Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Menderes Kabadayı, İsveç'te yapılan "bit generation" isimli toplantıda Türkiye'yi temsil etti.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen; grundtvig öğrenme ortaklıkları "bit generation" isimli projenin ilk toplantısına katılmak üzere İsveç-Malmö'ye giden Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Menderes Kabadayı toplantı sonrasında deneyimlerini aktardılar.
İsveç, Norveç, Almanya ve Türkiye'nin katılımı ile gerçekleştirilen toplantının çok verimli geçtiğini kaydeden akademisyenler Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Menderes Kabadayı, kendilerinin Türkiye ve OMÜ'yü en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını ifade ettiler.
Toplantının çok verimli ve başarılı geçtiğini kaydeden ikili, "Proje kapsamında her ülke kendi ülkelerindeki eğitim sistemlerini ve teknoloji kullanımı yeterliliklerini içeren sunumlar yaptılar ve karşılıklı görüş alış verişinde bulundular. Proje toplantısının başlangıcında ülkemizi, ulusal ajansımızı, eğitim sistemimizi, üniversitemizi ve şehrimizi tanıtan sunumlar yaptık. Proje toplantısına gitmeden önce yapmış olduğumuz hazırlıklarla projeye verdiğimiz önem proje ortakları tarafından da takdirle karşılandı. Çalışmalarımızdaki hassasiyet ve titizlik ortaklarımızın dikkatinden kaçmamış, eğitim sistemimizin dünyaya ve Avrupa'ya entegrasyonda nasıl bir yol izlediği açıkça anlaşılmıştır. Faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı merak eden katılımcılar proje kapsamında yapılacak olan ikinci toplantının da Türkiye'de olmasını istemişlerdir. Biz de bundan memnuniyet duyacağımızı ifade ettik ve 22-25 Kasım 2010 tarihleri arasında kendilerini ülkemize davet ettik" dedi.
Proje kapsamında yapılacak olan faaliyetlerin ağırlıklı olarak konuşulduğu ve ülkelere görev dağılımlarının yapıldığı toplantıda OMÜ ve Samsun adına çok verimli olacağına inandıkları bazı organizasyonları gönüllü olarak üstlendiklerini belirten Şahin ve Kabadayı, "Ayrıca toplantıda; ICT (Bilgi İletişim Teknolojileri) yaygınlaştırma çalışmaları yapmak, öğrenicilere kültürel dünyada ulaşılabilir olmak için dijital yapıyı nasıl kullanacağını öğretmek ve başka ülkelerdeki insanlarla, yabancı dillerde iletişim kurabilmek için forum, anket, sosyal ağlar oluşturmak öncelikli görevler arasında ele alındı. Proje toplantısına gitmeden önce hazırlamış bulunduğumuz detaylı doküman ve sunumların hepsinin birer örneğinin ortaklara takdim edilmesi ve hazırlıkların çerçeve planının detaylı bir şekilde belirlenmiş olması ekibimizin projeye olan hâkimiyetinin ve yeterliliğinin en önemli göstergesidir. Özellikle Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı'nın proje değerlendirmedeki hassasiyeti ortaklarımızın dikkatini çeken konulardan olmuştur. Ayrıca Türk eğitim sistemi ve üniversitemizin faaliyet alanlarının yaygınlığı, gelişmekte olan ülkemizin aslında ne kadar ilerlediğinin ortaklarımız tarafından fark edilmesini sağlamıştır. Ülkemizde teknoloji ve özellikle internet kullanımının yaygınlığının sanıldığı kadar gerilerde olmadığının ama 'dijital göçmen, yani teknolojiyi sonradan eğitim yolu ile öğrenenlerin sayısının çok olduğu, bundan dolayı kuşaklar arasında farklar oluştuğu' toplantıda öne çıkan konulardan olmuştur. Ancak teknolojik yeterlilikler ve öğrenmeye istekli bir neslin varlığı ülkemiz açısından artı değerler olarak gösterilmiştir. Gençliğin dinamik yapısı, aile ve geleneksel değerlere bağlılık teknoloji kullanımının kuşaklar arası farklılığının ortadan kaldırılması için aslında iyi bir etkendir. Proje kapsamında yapılacak olan faaliyetler bunun kapısını aralayacağı gibi aynı zamanda projeye dahil olan bireylerin ya da grupların Avrupa birliği ülkelerinin insanları ile diyaloglarında daha kolay iletişim kurmalarını sağlayacaktır. Bu da insanımızın kendine olan güveninin artmasının yanı sıra, sosyal ve kültürel açılımlarının uluslararası platformda daha rahat yapılabilmesini sağlayacaktır. Proje ile ilgili yapılmış ve yapılacak olan faaliyetlerin detayları www.bitgen.net adresinden takip edilebilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.