Wikileaks 'müttefik'in gizli ajandasını açıkladı

Wikileaks, yayınladığı gizli belgelerle dünyayı şoke etmeyi sürdürüyor. Belgelerde Türkiye'nin politikaları zaman zaman neocon bakış açısıyla eleştirilirken, hükümetin gizli ajandası olmadığı vurgulanıyor: Türkiye'de demokrasi güçleniyor

Wikileaks 'müttefik'in gizli ajandasını açıkladı
Wikileaks, yayınladığı gizli belgelerle dünyayı şoke etmeyi sürdürüyor. Belgelerde Türkiye’nin politikaları zaman zaman neocon bakış açısıyla eleştirilirken, hükümetin gizli ajandası olmadığı vurgulanıyor: Türkiye’de demokrasi güçleniyor

Wikileaks adlı internet sitesi, ABD yönetiminin uyarılarına rağmen dün gece binlerce gizli belgeyi yayımladı. Wikileaks, açıklayacağı yeni belgeler öncesi çökertilince, gizli belgeler İngiliz Guardian, ABD’li New York Times, Alman Der Spiegel, İspanyol El Pais ve Fransız Le Monde tarafından duyuruldu. ABD Dışişleri’ne ait belgeleri açıklayan site, ABD 270 büyükelçilik ve konsolosluğun 2004’ten 2010 Mart’ına kadar Washington’a gönderdiği yazışmaları ortaya koydu. Amerikan diplomatik yazışmasında, yabancı liderlerle ve dünyadaki nükleer ve terörist tehditlerle ilgili değerlendirmeler bulunuyor. Gizli belgelerin yayınlanması önümüzdeki günlerde de sürecek.


Demokratik lider

3 Mart 2007 tarihli ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden Washington’a gönderilen bir belgede “AK Parti’nin gizli bir ajandası olup olmadığına’ ilişkin bir değerlendirme yer alıyor. Değerlendirmede, hükümetin gerçekleştirdiği reformlarla demokrasiyi güçlendirdiği vurgulanıarak, “Yapılan bazı değişiklikler sivilleri güçlendirecek” deniliyor. 26 Temmuz 2007 tarihli bir başka belgede ise Başbakan Erdoğan’dan ‘demokratik’ ve ‘cömert bir lider’ olarak söz ediliyor. Erdoğan’ın sağlığı için de ‘mükemmel’ ifadesi kullanılıyor.

‘Neocon’ Türkiye yorumları

Belgelerde Türkiye’nin ekseninin doğuya kaydığını iddia eden ABD’li diplomatlar AB - Türkiye ilişkilerine ilişkin şunları söylüyor: “AB, Türkiye’yi almak istemiyor. Buna neden en başta nüfus ve din. AB olmadan Ankara reform yapamaz” Diplomatlar ayrıca Dışişleri Bakanı Davutoğlu için olumsuz nitelemeler yapıyor.

İsrail, İran için ABD’ye baskı yapıyor

• Şok iddiaların olduğu gizli belgelere göre, İsrail, İran’a yönelik politikasını sertleştirmesi için ABD’ye baskı yapıyor. 18 Kasım 2009 tarihle gizli belge, ABD’nin İran konusunda 2010’u ‘’kritik bir yıl’’olarak gördüğünü ortaya koydu. Belgelerde, İran’ın nükleer sitelerinin korunmasını güçlendirmeye devam etmesi halinde, ABD’nin müdahalesinin zorlaşacağı yorumuna yer verildi. Yine belgelerde, ABD’ yönetiminin, yeraltı sığınaklarını (bunker) delmek için gerekli silahları 2010 mayıs ayında İsrail’e teslim ettiği ortaya çıktı.

MOSSAD’IN AHMEDİNEJAD’I DEVİRME ÖNERİLERİ

Gizli belgeler, İsrail gizli servisi Mossad şefinin, 2007 yılında, ABD yönetimine, ‘’İran’da rejimi devirmek için üzerinde tartışılacak seçenekler arasında, öğrenciler, demokratlar, Kürt ve Azeriler gibi etnik grupların desteklenmesini önerdiği’’ ifade edildi. Gizli belgelerin ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Fransız mevkidaşı Herve Morin ile bu yıl Şubat ayında yaptığı görüşmede, ‘’İran’a saldırırsak, bu ülkenin atom bombası yapmasını sadece bir ile üç yıl arasında değişen bir süre için erteletebiliriz’’ dediğini de duyurdu.

Bazı Arap devletler Tahran’a saldırı istedi

Belgelerde Arap liderlere ilişkin iddialar:

• Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, 2009 yılında Amerika’nın İran’a saldırmasını talep etti.

• Üst düzey bir Ürdünlü yetkili ABD’nin İran’ı bombalamasını istedi.

• Bahreyn, ABD’den İran’ın nükleer programına son vermesini talep etti.

• Arap liderleri özel konuşmalarda ABD’nin İran’a hava saldırısı düzenlemesini istedi.

Belgelerde Esad, Kaddafi ve Karzai gibi liderler de hedef

• ABD, Suriye’nin Lübnan’daki Hizbullah’a silah yardımı yapmasını engelleyemedi.

• ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Essad’ın “yeni silahlar göndermeyeceğiz” demesine rağmen silah ikmaline engel olmadı.

• Libya lideri Muammer Kaddafi gittiği her yere yanında Ukraynalı bir hemşireyi de götürüyor.

• Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai “paranoya olmuş.”

• Almanya Başbakanı Angela Merkel “risk almaktan kaçınıyor ve hiç yaratıcı değil.”

• İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad Adolph Hitler gibi.

HAKARET VE SUÇLAMA

• Suriye-İsrail görüşmelerinin kesilmesinde Türkiye’nin tavrı için “takıntı” ifadesi kullanıldı.

• İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Roma’da ABD Savunma Bakanı Robert Gates’le yaptığı görüşmede, Türkiye’nin hem Avrupa, hem de İran’a açılımlar yapmasını “ikili oynamak” diye nitelemiş.

BM ALEYHİNE CASUS

• ABD’li yetkililer büyükelçilerini BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile ilgili bilgi toplayıp BM yönetimi aleyhinde casusuluk yapmakla görevlendirildi.

• Amerika, Güney Kore ile Kuzey Kore’yi yıkma planları yaptı, Adanın birleşmesi için gizli planlar içinde bulundu.

Türkiye enerji merkezi olmasın

• Türkiye-Azerbaycan ilişkileri konusunda İlham Aliyev, “Türkiye enerji merkezi olmasın” dedi. Aliyev’in Türk hükümetinden hoşlanmadığı kaydediliyor.

• 25 Şubat 2010 tarihli belgede Aliyev, “Karabağ’da daha esnek olmaya çalışıyoruz” ifadesini kullanıyor.

• Yine aynı belgede Aliyev, ‘İran seçimlerindeki şaibe korkunç’ dedi.

• Aliyev, İran’la ilişkileri ‘gergin ve istikrarsız olarak tanımladı.

• Aliyev, Rusya ile doğalgaz anlaşmasını Türk dostlarımızı doğalgaz dağıtım merkezi yaratmasına izin verilmeyeceğini göstermek için yapıldığını ifade etti.

• Aliyev’e göre Putin-Medvedev arasında çekişme var. Aliyev ‘İki kelle bir tencerede pişmez’ demiş.

ABD, Türkiye’yi İran için ikna edemedi

Gizli belgelerde ABD’nin, Türkiye’yi İran konusuna karışmaktan vazgeçirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı ortaya çıktı. ABD’li müsteşar Philip Gordon ise, Tahran’a BM yaptırımlarını reddetmenin sonuçları olabileceğini ifade eden bir mesaj istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Batı’nın İran’a nükleer silahlanma karşıtı dayatma yapamayacağını söyledi.

2004-2010 ABD’nin Ankara Büyükelçileri

Eric Edelman: ABD’nin Savunma Bakanlığı eski müsteşarı, 29 Ağustos 2003 - 17 Haziran 2005 arası Ankara’daydı



Ross Wilson: 2 Aralık 2005 - 14 Kasım 2008 arasında Türkiye’de bulundu. Bakü’de de görev yapmıştı.



James F. Jeffrey: 30 Kasım 2008 - 30 Temmuz 2010 arasında görev yaptı, ardından Bağdat’a gitti.