Erü Hastanelerinde Ücretsiz Diyabet Taramasına Yoğun İlgi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde vatandaşlar, ücretsiz diyabet taramasından geçirildi.

Erü Hastanelerinde Ücretsiz Diyabet Taramasına Yoğun İlgi
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı'nın da desteği ile Uluslar arası Türk Tıp Öğrenci Birliği (TurkMSIC) tarafından gerçekleştirilen taramaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
TurkMSIC Erciyes Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dirim, diyabetin (şeker hastalığı) ömür boyu süren ve tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sağlık problemleri oluşturabilen ve hızlı bir şekilde artış gösteren bir hastalık olduğuna dikkat çekti ve diyabetin tüm dünyada 350 milyon insanı ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu kaydetti.
Dirim, "Diyabet, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonunun eksikliği ya da kullanılmaması sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden metabolizma hastalığıdır. Hastalığa ait belirtiler; çok su içme, çok idrara çıkma, çabuk yorulma, halsizlik, görmede bulanıklık ve zayıflama ve kaşınmadır. Diyabetin tedavisi diğer hastalıklara göre daha pahalıdır. Organ hasarları başlamış hastanın tedavisi, henüz tedavisine başlamamış hastanın tedavisine göre 25 kat daha pahalıdır. Organ hasarlarının tedavisi için yapılan harcamalar hem bireye, hem de devlete büyük mali yük getirmektedir. Bu mali yük diyabetin erken teşhis ve tedavisi ile azaltılabilir" dedi.
Gevher Nesibe Hastanesi girişine kurulan diyabet bilgilendirme ve tarama standında şeker, tansiyon, boy-kilo ölçümünden geçirilen vatandaşlara, diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı.