Emekli Askeri Hakim Tarımcıoğlu: Askerlerin görevden alınması kanunun uygulanması anlamına gelir (Özel)
İçişleri bakanına jandarma personelini, milli savunma bakanına Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında verilen açığa alma yetkisi cumhuriyet tarihi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Balyoz Davası sanığı ve çok sayıda fişleme dosyasında imzası bulunan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa almasının ardından, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nu, Pazartesi günü itibariyle açığa aldığını duyurdu.
Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, bunların olumlu gelişmeler olduğunu, hukukun işlemesi anlamına geldiğini söyledi.
Cihan muhabirine konuyu değerlendiren Tarımcıoğlu, halk arasında kullanılan 'Geciken adalet, adalet değildir' sözünü hatırlattı. 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun açığa almayı düzenleyen 65. maddesinin çok açık olduğunu dile getiren Tarımcıoğlu, "Bu 65. madde YAŞ kararlarından önce de vardı. Herhangi bir soruşturmada bir rütbeli suçlu veya suçsuz, bazı delillere dayanarak savcı dava açmıştır. O zaman gerçekten hukuk kanunları uygulanmış olsaydı, bu işlem daha önce yapılmış olurdu. 65. madde çok açık ve net, bu savsaklandı, çok gecikildi. Gelinen nokta, kanunun uygulanması anlamına gelir. Olumlu bir gelişmedir, hukukun işlemesi anlamında. İlk işlem bu şekilde yapılmalıydı." dedi.
Açığa alma olayının her hadise için yapılamayacağına dikkat çeken Tarımcıoğlu, olayların kendi içinde ayrı ayrı düşünülmesinin daha doğru olacağını ifade etti.
"CUMHURBAŞKANINI KARŞILAMAMAK KANUNLARIN RUHUNA AYKIRI"
Ayrıca, Türkiye'nin NATO nezdindeki askeri temsilcisi Hava Korgeneral Mehmet Veysi Ağar'ın zirve için Lizbon'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılamamasını da değerlendiren Tarımcıoğlu, yapılanın kanunların ruhuna, Anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. "Nihayet cumhurbaşkanıdır, cumhurun başkanı, bir başkomutandır." diyen Tarımcıoğlu, şöyle devam etti:
"Teammüllere aykırıdır, töreye aykırıdır. Töre, halkın geleneğidir. Askeri ve idari teamüller vardır; cumhurbaşkanında mutlaka ayağa kalkılır, karşılanır, uğurlanır. Saygıda kusur edilmez. Cumhurbaşkanı bir makamdır. Şahıslar gelip geçicidir. Türk milletinin birlik ve beraberliğini temsil eder. Nereden bakarsanız yanlış bir davranıştır. Askeri ceza kanunlarında bir karşılığı var mıdır; hayır yoktur. Nihayetinde 'karnım ağrıyordu gitmedim' mazereti olabilir."
Lizbon'daki skandalın, Korgeneral Aslan Güner'in 3 yıl önce Hayrünnisa Gül'le tokalaşmamak için Esenboğa Havalimanı'ndaki karşılama töreninde protokol sırasından ayrılmasını hatırlattığını ifade eden Tarımcıoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın, olayın üzerinden 3 yıl geçtikten sonra bir açıklama yaptığını ama bunun kimseyi tatmin etmediğini söyledi.
"Umarız üç sene sonra böyle bir açıklama gereğini hissetmezler Genelkurmay." diyen Tarımcıoğlu, "Bu doğru bir şey değil. Millet ve devlet arasından bir uçurumun açılması, herkes bakımından mahsurludur. Demokrasinin yerleştirilmesinde şu düşünülmeli; kurumlar kalıcıdır, şahıslar geçicidir." diye konuştu.
NATO'daki en üst düzey Türk komutanı olan Veysi Ağar'ın zirveden iki gün önce Lizbon'a geldiği, kendisine "Cumhurbaşkanını karşılayacak mıyız?" diye sorulunca da "Ne karşılaması, zaten karısını da alıp gelmiş." dediği öne sürülmüştü.
Diplomatik Kaynaklar ise Ağar'ın, Lizbon Havaalanı'ndaki cumhurbaşkanını karşılama törenine katılmadığını doğrularken, komutanın Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü kaldıkları otelde de üniformasıyla karşılamadığını ifade etmişti.