Hayata Dönüş Operasyonu davasında sanıkların ifadesi tamamlandı

Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklu ve hükümlünün ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hayata Dönüş Operasyonu'na ilişkin 27 sanığın ifadesi ta

Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklu ve hükümlünün ölümü ve 29 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Hayata Dönüş Operasyonu'na ilişkin 27 sanığın ifadesi tamamlandı.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada konuşan sanık Önder Seymenoğlu, operasyon döneminde Elazığ Jandarma Komando Taburu 1. Bölük'te er olarak askerlik yaptığını anlattı.

Tutuksuz sanık Önder Seymenoğlu da, "Elazığ'dan Hasdal Kışlası'na geldik. Hasdal Kışlası'nda 3-4 gün eğitim gördük. Gittiğimiz cezaevinde operasyon sabah 05.00 sıralarında başladı. Operasyona ya Bayrampaşa ya da Ümraniye Cezaevi'ne gittik. Gittiğimiz cezaevinde dışarıda bekledik. O sırada isyanlar bastırıldı." dedi.

Cezaevinde yapılan aramalara kendisinin de katıldığını söyleyen Seymenoğlu, "Bütün koğuşları tek tek aradık. Aramalar sırasında cesetler de gördüm ancak bayan mıydı erkek miydi bilmiyorum çünkü cesetler yanmıştı. Aramalar sırasında silah, şırınga ve PKK bayrakları bulduk." diye konuştu.

Şikayetçi avukatlarının, "Bulduğunuz eşyaları kime teslim ettiniz, eşyaların hepsini siz mi topladınız, cesetlerin taşınmasına yardım ettiniz mi? şeklindeki sorularına Seymenoğlu, "Susma hakkımı kullanıyorum." diye cevap verdi.

"BİZE GÖREVE GİDECEĞİMİZ SÖYLENDİ"

Tutuksuz sanıklardan Mete Koçtürk operasyon zamanında Elazığ Jandarma Komando Taburu çavuş olarak görev yaptığını belirterek, "Bize göreve gideceğimiz söylendi. Askeri uçakla İstanbul'a geldik. Hasdal Cezaevi'ne geçtik. Kışlada 2- 3 gün kaldık. Elazığ'dan kendimize zimmetli silahlarla geldik. Büyük ihtimalle Ümraniye Cezaevi'ne gönderildik, tam olarak hatırlamıyorum. Bütün hazırlıklarımızı yaptıktan sonra geldiğimiz cezaevinin avlusunda bekledik." ifadelerini kullandı.

"ÖLÜ YA DA YARALI GÖRMEDİM"

Cezaevinde mahkumların çıkarıldığını anlatan Koçtürk, "Ancak ben cezaevinin içinde görevli değildim. Ben, çıkarılan mahkumların arasında ölü ya da yaralı görmedim. Avluda beklediğimde silah sesi duymadım. Ancak yangın vardı duman çıkıyordu. Operasyon bittikten sonra akşam üzeri Hasdal Kışlası'na geri döndük." şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanı, "savcılık ifadende 'operasyonda Bayrampaşa Cezaevi'ne gittik' demişsin. Bu ifaden için ne diyeceksin?" diye sorunca Koçtürk, "Ben Ümraniye diye biliyorum, kesin olarak bilmiyorum. Bayrampaşa da olabilir." şeklinde konuştu.

Sanıkların ifadesinin tamamlanmasının ardından mahkeme, müştekilerin ifadesini almaya başladı.

Duruşma devam ediyor.