Amsterdam Tartışmalarında 'Kültürel Drama' konuşuldu

Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi, aylık konulu tartışma programlarının 6'ıncısını Amsterdam Palet Partycentrum'da düzenledi. Amsterdam Tartışmala

Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi, aylık konulu tartışma programlarının 6'ıncısını Amsterdam Palet Partycentrum'da düzenledi. Amsterdam Tartışmalarında bu ay "Mültikültürel Drama mı, yoksa Kültürel Drama mı?" konusu ele alındı. Bu ayın konuğu gazeteci ise yazar ve filim yapımcısı Anil Ramdas oldu.

Avrupalı Türk Demokratlar Hollanda başkanı Veyis Güngör ve Hollanda Yazarlar Kulübü başkanı Sadık Yemni'nin yönettiği Amsterdam Tartışmalarında gazeteci –yazar Anil Ramdas "Hollanda ilk defa, açık bir şekilde göç konusu ve göçmenlerle 1975 yılından sonra karşı karşıya geldi. O yıllarda Sürinamelilerin yoğun bir şekilde Hollanda'ya göç etmeleri, Moluklü gençlerin tren kaçırma olayı Hollanda'yı uyandırdı. Artık Hollanda yabancıları caddelerde keşfetmeye başladı. Ve 1975 – 1980 arası İçişleri Bakanlığına danışmanlık yapması için Azınlıklar Müdürlüğü kuruldu. O günkü politika; yabancılar kendi dillerini ve kültürlerini öğrenebilirler, entegrasyona gerek yoktur. İşte bu yıllarda başlayan yanlış ve gayri ciddi göçmen politikaları Hollanda'ya on yılları kaybettirirken, olan yine kaybolan göçmen nesillere oldu." şeklinde konuştu.

Devletin memurlarının teşvikiyle kurulan onlarca göçmen danışma kuruluşlarının, göçmenleri kontrol altında tutmak için oluşturulduğunu savunan Ramdas, "Milyonlar böylece eridi gitti. Her dernek veya vakıf kuran göçmen, ait olduğu toplumu temsil ediyor diye muhatap alındı, sübvansiyon verildi. Sonradan görüldü ki bu kuruluşlar o toplumu temsil etmiyor. Böylece Hollanda hükümeti on yıllarca göçmenlerle oynadı. Göçmen organizasyonları şu ana kadar ciddi kalitede bir varlık gösteremedi. İptal edilip yerlerine daha aktif, yetenekli kimselerin yer aldığı, toplumun nabzının tutan kimselerin yer aldığı kurumlar kurulmalı." dedi.

Yabancı gençlerin eğitimi için 20 yılın boşuna geçirildiğini savunan Ramdas, yabancı çocukların sokaklarda durmasınlar diye icat edilen VMBO okullarına yollandığını öne sürdü. Ramdas, "Orada hiçbir şey öğrenmiyorlar. Fizik gücüyle yapılan işler azaldığı için işsiz kalmaları çok normal. VMBO hâla duruyor. Dil öğrenimi iyileştirilmedi. 1990 ile 2010 arasında iki kuşak heba edildi. Bunun suçlusu kim?"diye sordu.