Aleviler 'Din ve Ahlâk' dersinin kaldırılması için oturma eylemi yaptı

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, zorunlu "Din ve Ahlâk" dersinin kaldırılması için Konak Meydanı'nda 24 saatlik oturma eylemi başlattı. Al

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, zorunlu "Din ve Ahlâk" dersinin kaldırılması için Konak Meydanı'nda 24 saatlik oturma eylemi başlattı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Bilimden, eşitlikten, inanç özgürlüğünden yana olan insanların çocuklarına, yabancısı olduğumuz bir eğitim veriliyor. Bu bir zulümdür. Türkiye'de yaşayan 25 milyon Alevi vatandaş olarak bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Din dersi zorunlu olmaktan çıkarılana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

Eyleme katılmak için dün (19 Kasım) saat 11.00 sıralarında çeşitli sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve sendikalardan çok sayıda kişi, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Ellerindeki "Asimilasyona hayır" ve "Din dersleri kaldırılsın" yazılı pankartlarla Konak Meydanı'na yürüyen grubun önündeki küçük çocuklar dikkat çekti. Slogan da atan topluluk, Konak Meydanı'nda Genel Başkan Balkız'ın konuşmasını dinledi. Balkız, "12 Eylül cuntasının getirdiği zorunlu din eğitimi sadece Alevi yurttaşlar değil, eşitlik ve özgürlük isteyen insanların çocuklarına da yapılan bir zulümdür. Yıllardır Alevi kültürü ve inancıyla büyüttüğümüz çocuklara devlet, okullarda inançlarımızla örtüşmeyen, din dersi adı altında, yabancı olduğumuz bir eğitim vermektedir. Çocuklarımız çok zorlanıyor, aşağılanıyor. Bunun herkes farkında, bir tek Başbakan farkında değil. Biz 20-25 milyon canız. İbadetlerimizi cemevlerinde yapıyoruz. Buna kimse engel olamaz ancak hükümet kendi solcusunu, kendi Kürt'ünü yarattığı gibi kendi Alevi'sini de çakma Alevi dernekleri kurarak oluşturmaya çalışıyor. Aleviler asimile edilmeye çalışılıyor. Eğer din dersleri kaldırılırsa bu zulüm biter. Biz ilahiyat fakülteleri, Diyanet İşleri ve hükümet istemese de talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise cemevlerine kültür merkezi tabelasının asılmasına tepki gösterek, "Buralar bizim ibadethanelerimizdir. Buraya kültür merkezi olarak bakılması, tüm Alevi bektaşi camiasına saygısızlıktır." dedi.

Konuşmaların ardından saz eşliğinde türküler dinlendi. Eyleme, CHP'li Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da destek verdi.