Yumurtalığından 20 Cm'lik Kitle Çıktı

Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op

Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Talip Kalemli ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonda, bir kadının sol yumurtalığından 20 cm büyüklüğünde kitle çıkarıldı.
Karın ağrısı ve karında ele gelen kitle şikayetiyle Medical Park Ordu Hastanesi'ne başvuran ismi açıklanmayan 34 yaşındaki kadına yapılan tetkikler sonucunda sol yumurtalığında dev kitle tanısı konuldu. Ultrason ve MR çekimlerinden sonra kadının yumurtalığında bulunan kistin 20 cm büyüklüğünde olduğu ve yüzde 10 kanser riski taşıdığı tespit edildi. Normal şartlarda hastanın tümörünün büyüklüğü ve kanser riski göz önüne alınarak ameliyat esnasında rahmin ve diğer yumurtalığın alınmasının gerekmesine
rağmen genç kadının diğer yumurtalığını ve rahmini kaybetmek istememesi, yaşının genç olması nedeniyle Op. Dr. Murat Talip Kalemli 'frozen section' yöntemini kullanmaya karar verdi.
Dr. Kalemli, ameliyat sırasında Patoloji Uzmanı Dr. Hakan Duman'ın ameliyathaneye davet edildiğini, kitle üzerinde gerekli incelemeler yapıldığını ve kitlenin kanser riski taşımadığı sonucu çıkınca da genç kadının sağlıklı olan diğer yumurtalığı ve rahminin korunduğunu belirtti. Dr. Kalemli, "Böyle bir yönteme başvurmamızın nedenlerinden biri de bu tarz kitlelerin yüzde 10 oranında kanserli çıkmasıdır. Kanser söz konusu olduğunda kitlenin temas halinde olduğu diğer organları da almak zorunda kalıyoruz.
Genelde bu büyüklükte bir kitle taşıdığı risk nedeniyle hastanın rahmini ve diğer yumurtalığını almamız gerekiyordu. Biz ameliyat esnasında kitlenin kanserli olmadığı tanısını koyabildiğimiz için hastamızın boş yere rahmi ve diğer yumurtalığını almak zorunda kalmadık. Böylece hastamız cerrahi menopoz olmaktan kurtulmuş oldu ve yaşıtları gibi sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilecek" dedi.