Kazakistan Halk Bankası BDT'nin en iyisi seçildi

BusinessNewEurope uluslararası yayın kuruluşu Kazakistan'ın Halk Bankası'nı Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) içinde en iyi banka olarak seçti. Hal

BusinessNewEurope uluslararası yayın kuruluşu Kazakistan'ın Halk Bankası'nı Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) içinde en iyi banka olarak seçti. Halk Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Umut Şayahmetova, dış piyasalarda genellikle agresif olmayan borçlanma politikası yürüttüklerini ve çok yüksek kar peşinde koşmadıklarını söyledi.

Özellikle kriz öncesi bazı bankaların yüzde 150 büyüdüğünü ama bu büyümenin suni bir büyüme olduğuna dikkat çeken Şayahmetov, sözlerine şöyle devam etti:"Diğer bankalar gayrimenkule yatırım yaparken, biz başkent Astana'da bu sektörü finanse etmeyi 2006yılında durdurduk. Bankanın likidite fazlası 6,5 milyar dolar civarındaydı ve harcamaları azaltmak amacıyla likiditeyi azaltma kararı aldık. Günümüz ekonomik koşullarında 6,5 milyar doları çok kısa bir süre içerisinde krediye yatırmanın imkansız olduğunu anladık. Bu yüzden likidite fazlalığını azaltmak için devlet paralarını zamanından önce geri ödeme yapma kararı aldık." dedi.

Geçen sene bankanın savcılık, maliye polisi, Kazakistan İstihbarat Servisi (KNB) ve diğer devlet makamları tarafından paranın yerinde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin denetime tabi tutulduğunu da sözlerine ekleyen Şayahmetov, bankanın 2011 yılının birinci yarısında Kazakistan Ulusal Fonu'ndan "Samruk-Kazına" kendi hisselerini satın almayı planladıklarını da ifade etti.