"Türkiye Cumhuriyeti'nin Karslılara borcu var"

Kars Kalkınma Vakfı Başkanı Zeki Naci Tarhan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Karslılara iki borcu vardır. Bu borç bütün Karslıları kapsayacak şekilde ödenme

Kars Kalkınma Vakfı Başkanı Zeki Naci Tarhan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Karslılara iki borcu vardır. Bu borç bütün Karslıları kapsayacak şekilde ödenmelidir." dedi.

Kars Kalkınma Vakfı Başkanı Zeki Naci Tarhan başkanlığındaki toplantı Kars Otel'de yapıldı. Toplantıya, Tarhan'ı yanı sıra yönetim Kurulu üyeleri Gültekin Güvensoy, Cezayir Abadan, Orhan Karsak, Bulut Öztürk, Ekrem Oruçoğlu katıldı.

Kars Kalkınma Vakfı Başkanı Zeki Naci Tarhan, Kars'ın 1877 yılında 41 yıllığına Osmanlı'nın 1 milyon 410 bin altın ruble karşılığı borcu için Ruslara verildiğini, Karslıların ve bugün Kars'ta yaşayan insanların atalarının, dedelerinin, aileleri Osmanlı'nın borcunu ödediğini söyledi.Yine Türkiye Cumhuriyeti'nin Azerbaycan ile olan özel bağından ve çıkar pazarlığından sonra Ermenistan kapısının kapatıldığını ifade eden Tarhan, şöyle konuştu: "Böylelikle Karslının ekonomisinde ciddi bir kayıp söz konusu olmuştur. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti'nin Karslılara iki borcu vardır. Bir Ruslara rehin verilmiştir, burada yaşayan insanların ataları bu anlamda bir borç ödemiş, sıkıntı çekmiş, özgürlüklerini kaybetmiş ve oldukça zor günler yaşamışlardır. Hiç olmasa onun ve bugünkü Doğukapı'nın kapanmasından ötürü yaşadıkları sıkıntıların karşılığını Türkiye Cumhuriyeti hükumetleri Kars'ın tamamını kaplayacak şekilde bir katkıyla, bir teşvikle, bir ödüllendirmeyle bu borcunu ödemelidir. Biz buradan hükumete çağrı yapıyoruz: Bugüne kadar yaptıkları yetmemiş, bu borca karşı buraya katkı sunmalıdır ve sektörel teşviği en kısa sürede çıkarmalı ve uygulamaya koymalıdır."

Kars'ın bugüne kadar uygulanan teşviklerden hak ettiği payı alamadığından yakınan Tarhan, artık bu bölgenin önünü açacak özel teşviklerin çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. Tarhan, "Bilindiği gibi bir işadamı para kazanamayacağı yere yatırım yapmaz. Mutlaka ki sermayesini artırabilecek yatırımlara yönelir. Onun için sektörel teşvik öne çıkarılmalıdır. Artık Devlet üzerine düşeni yapıp tamamlamıştır. Artık Üniversitemiz var, okullarımız var. Üniversite hastanesi de tam teşekküllü olduğunda devlet yatırımları hemen hemen tamamlanmış olacaktır. Şu anda köye dönüşlerde başladı. Bu dönüşler elbette umut vericidir."

diye konuştu.