Dağdan topladıkları mantarı yiyen 3 kişi zehirlendi

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde topladıkları mantarı yiyen aynı aileden 3 kişi hastanelik oldu. Keskin'in Köprüköy kasabasında Demir ailesi dağdan topl

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde topladıkları mantarı yiyen aynı aileden 3 kişi hastanelik oldu. Keskin'in Köprüköy kasabasında Demir ailesi dağdan topladıkları mantarı yedikten sonra zehirlendi. Komşularından yardım isteyen Demir ailesi kaldırıldıkları Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde müşahede altına alındı.

Dede Demir (46), eşi Beyhan Demir (47) ve çocukları Seda Demir (10) isimli kişilerin mantarları yedikten sonra zehirlendikleri ortaya çıktı. Konu hakkında bilgi veren Köprüköy muhtarı Zekeriya Büyükkaya kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, hastanede gerekli müdahalelerin yapıldığını kaydetti.

Mantarlar, yağmurlu hava ve dik iklim koşulları olduğu zaman; ilkbahar ve sonbaharın başlarında bolca yetiştiğini açıklayan Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Bediha Türkyılmaz, zehirli mantarların yendikten sonra, türüne göre 2-3 saatten, 6-24 saate kadar değişen sürelerde ilk belirtilerin ortaya çıkacağını söyledi. Zehirlenen vatandaşlarda şiddetli karın ağrısı, bulantı veya kusma, vücutta soğuma ile birlikte morarma, ishal, idrar çıkaramama ve halsizlik baş gösterdiğini açıklayan Müdür Türkyılmaz, "Daha sonraki günlerde, karaciğer, böbrek, santral sinir sisteminin yanında pankreas bozuklukları ortaya çıkar ve ölüm gelişebilir. Zehirlenme belirtileri görülen hastalarda, zehirlenme belirtileri görülür görülmez hasta kusturulmalıdır. Hasta lavaboya değil, bir kaba kusturulmak, kap doktora gösterilmelidir. Hasta en kısa zamanda doktora yetiştirilmeli, mümkün ise, mantar örneği de beraberinde götürülmelidir." dedi.

Kırıkkale'de yedikleri mantarın zehirli olup olmadığını öğrenmek için yaklaşık 200 kişi ilde bulunan hastanelere akın etti. Bunlardan 3 kişinin mantardan zehirlendiği tespit edildi.