47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali

47

47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ödül arayan 'Gişe Memuru' filmi ile ilgili söyleşi yapıldı. Öte yandan gazeteci Uğur Dündar, 'Halkın Gündemi' konulu konferansta konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Antalya Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde 'Gişe Memuru' filminin söyleşisi düzenlendi. Yönetmen Tolga Karaçelik, tüm film ekibinin çekimlerden büyük keyif aldığını söyledi. Hukuk eğitimi aldığını, ancak bu mesleği yapmak istemediğine karar vererek, daha sonra sinema eğitimi aldığını belirten Karaçelik, insanların istediklerini yapmaları gerektiğini ifade etti.
İnsanların evlerinden çıkarak işlerine gittiklerini ve hayatı bu döngüde yaşadıklarını dile getiren Karaçelik, "Bir kutudan çıkıp diğer kutuya oradan diğer kutuya girip, bu kutularda yaşıyoruz. Filmde bunu anlatmaya çalıştım" dedi.
Yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk uzun metraj filmi olan Gişe Memuru'nda 35 yaşına gelmesine rağmen babasıyla yaşayan ve insanlarla iletişim kurmaktan çok kendi hayal dünyasında yaşamayı tercih eden Kenan'ın hikayesi anlatılıyor. Filmde Serkan Ercan, Zafer Diper, Nur Aysan, Nergis Öztürk, Büşra Pekin, Ruhi Sarı, Sermet Yeşil, İskender Bağcılar ve Faruk Karaçay oynuyor.
Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Danis Tanoviç'in 'Güzel Bir Hayatı Beklerken' adlı filmin galası ile başladı. İlk filmi Tarafsız Bölge (No Man's Land) ile En İyi Yabancı Film Oscar'ını ve Cannes'da En İyi Senaryo Ödülü'nü alan Bosnalı yönetmen, yeni filmi 'Güzel Bir Hayatı Düşlerken'in Türkiye galasını 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda yaptı. Filmin Migros Avm Cinebonus sinemasında gerçekleştirilen gösterimini Uluslararası Film
Jürisi Üyesi İranlı Yönetmen Bahman Ghobadi, festival danışmanı ve yapımcı Raymond Phathanavirangoon, yapımcı Paul Raphael, Oyuncu Saadet Işıl Aksoy, SİYAD Uluslararası Film Yarışması Jürisi üyeleri ve üniversite öğrencilerinden oluşan Gençlik Jürisi de izledi. Yönetmen Tanoviç, yeni filmi Güzel Bir Hayatı Düşlerken'le uzun yıllar süren Bosna Savaşı'nın ardından Balkanlar'daki hayatın bugününe trajedik bir aşk hikayesiyle ayna tutuyor.

UĞUR DÜNDAR KONFERANSTA KONUŞTU
Altın Portakal Film Festivali kapsamında kente gelen Star Haber Grup Başkanı Uğur Dündar, Belediye Kültür Salonu'nda 'Halkın Gündemi' başlığı ile düzenlenen konferansta konuştu. Konferansa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve gazeteci-yazar Ümit Zileli de katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kamera ve kalemini namuslu kullanan insanlara ülkenin büyük ihtiyacı olduğunu belirterek, Uğur Dündar ile Kuvayi Milliye Ödülü aldıklarını ve birlikte isimlerinin Ergenekon'da geçtiği için ortak noktalarının da olduğunu söyledi.
Akaydın'dan sonra konferans da konuşan Uğur Dündar, "1995'li yıllarda Arena programında dönemin iktidarındaki kişilerin yolsuzluklarına ilişkin haberler yaptım. Patronuma gittiler, 'Bu Uğur Dündar'ı kontrol altına al, sana 500 milyon dolarlık otomobil işi var, onu yaptıralım' dediler. Ama patron kabul etmedi. Ardından peşime maliyeciler takıldı. Bunlarla yetinilmedi, sürekli taciz politikaları uygulandı. Bunlar da para etmedi. En sonunda bir gün telefonum çaldı. İsmimin Susurluk çetesine öldürülmek üzere
verildiği söylendi. Ben korkuyla yaşayacak bir insan olmadım ve korkmak için hiçbir şey yapmadım. Şu içinden geçtiğimiz süreçte gördüğümüz baskı, uğradığımız iftiraları ayrıca bir kitap yapsak yeridir. Böylesine korku yayılan, karanlık bir dönemi Susurluk çetesine öldürülmem için havale edildiğim dönemde bile yaşamadım. Kurşunun her an nereden geleceği belli olmayan bir süreç. Geriye dönüp baktığımızda 'acaba bunu yapmasaydım, o insanların günahını aldım' diyebileceğim hiçbir şey yapmadım."

"TARAFSIZ KALMAK YİĞİTLİK"
Bugün Türkiye'nin en önemli sorununun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşananlar olduğunu belirten Uğur Dündar, bütün iktidarlardan çok acılar çekmiş gazetecilerden biri olduğunu savundu. Dündar, "Bugünkü süreçte hiç abartısız söylüyorum, dürüst ve tarafsız kalabilmek bile, gazetecilik mesleği adına büyük yiğitliktir. Yandaş, yalaka, devamlı iktidardan yana yontmamak ve sadece meslek ve evrensel ilkelerinin gerektirdiği doğrultuda tarafsız kalmak büyük bir yiğitliktir" diye konuştu.
İzleyenlerin salona sığmadığı program sonrasında Uğur Dündar, hayran ve izleyicileri için Nedim Şener tarafından kaleme alınan ve hayatının anlatıldığı 'İşte Hayatım' adlı kitabını imzaladı.