Kasımiye Medresesi, Ebu-liz El Cezeri Müzesi olacak
Tartışmalı bir şekilde Kasımiye Medresesi'nde yapılan Cemil İpekçi defilesinden sonra Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, bu tür etkinlikle
Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, medrese ile ilgili Mardinlilerin gösterdiği hassasiyetleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a aktardığını belirtti. Medresede bu tür etkinliklerin bir daha düzenlenmemesi için bu mekanı ünlü İslam alimi ve dünyada ilk robotu yapan Ebul-iz El Ceziri'nin otomatlarının sergileneceği bir müzeye dönüştürme kararı aldıklarını anlattı.
Ayanoğlu, medresenin konsepti ile ilgili önümüzdeki hafta yapılacak kent konseyinde konuyu gündeme getireceklerini belirterek, "Belediye başkanı olarak kentte yoğun oluşan tepki ve şikâyetlerden sonra hassasiyetleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştüm. Kasımiye Medresesi'nin konumunu kendisine anlattıktan sonra buranın müze olarak kullanılması kararın verdik. Burada fiilen kullanılan bir cami var. Buna da saygı göstermek gerekir. Bu çok önemlidir. İnsanları kutuplaştırıcı eleştirilerden müzakereci yöntem kullanılmalıdır. Diyalog olmadan demokrasi olmaz. Farklı düşünceler arasında diyalog olmadan hakikate ulaşamayız. Defile öncesi ve sonrasında yaşanan tartışmalar medresenin müze dönüşmesi ile son bulacağına inanıyorum." dedi.
Ayanoğlu, El-Cezeri'nin, su saatleri, otomatik kontrol düzenleri, fıskiyeler, kan toplama kapları, şifreli anahtarlar ve robotlar gibi pratik ve estetik birçok düzeni tasarladığını anlattı. Ayanoğlu, ayrıca bunların nasıl gerçekleştirileceğini anlatan 'Kitab-el Hiyal' adlı kitabın yazarı olarak tanındığını ifade ederek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Tarihte sibernetiğin kurucusu olma şerefi onundur. Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. İnsanlarda ve makinelerde bilgi alışverişi, kontrolü ve denge durumunu inceler. Bu bilim, zamanla gelişerek bugün kullandığımız bilgisayarların ortaya çıkmasına imkan tanımıştır. Sibernetik ve otomatik sistemlerin başlangıcı konusunda; Fransızlar Descartes ve Pascal'ı; Almanlar Leibniz'i, İngilizler de R. Bacon'ı öne sürseler de, aslında Cezerî bunu ortaya koyan ve ilim dünyasına sunan ilk bilgindir. Kitapta, mühendislikle ilgili 50 farklı aletin plan ve işleyişi hakkında bilgiler de verilmiştir. Bizler de bu aletlerin bire bir kopyasını Kasımiye Medresesi'nde sergileyeceğiz. Sibernitik, bilindiği üzere; insanlarda, hayvanlarda ve makinalarda, karşılıklı haberleşme, kontrol, denge kurma ve yöneltme bilimidir. Ebuliz, Sibernitikteki Denge Durumu ya da Elektronikteki Ayarlama Sistemleri'ne el atmış ve başarı ile uygulamıştır. Çok çeşitli makinalar yapmış ve her bir makinesinde ayrı bir Denge durumunu kurmuştur. Bazı şekillerinde Hidro-mekanik tesirler ele alınmasına rağmen, bir diğer şekilde Hidro-Mekanik Güçten yararlanarak, şamandıra ve palangalar arasında 'Karşılıklı etkide bulunma' gibi ilginç düzenler, otomatik sistemler kurmuştur. Sonuç olarak Ebuliz İsmail bin Rezzaz El-Cezeri, Otomatik Kontrol Biliminin en zirvesinde dünyanın kabul ettiği alim, deha ve erişilmez bir mucittir."