'Kako Si?' Filminin İzmir Galası Yapıldı

Boşnak kökenli yönetmen Özlem Akovalıgil'in beyaz perdeye aktardığı 'Kako Si? (Nasılsın?)' filminin İzmir galası yapıldı.

'Kako Si?' Filminin İzmir Galası Yapıldı
Balçova Agora Alışveriş Merkezi'ndeki gala öncesinde açıklama yapan yönetmen Özlem Akovalıgil, annesi Semahat Goruşanin'in başrolde oynadığı filmde İstanbul'dan Saraybosna'ya uzanan bir yol hikayesinin anlatıldığını söyledi. Akovalıgil, Bosnalı yönetmen Emir Kusturica'nın Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı'nca 9-14 Ekim'de yapılacak 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne davet edilmesine ilişkin olarak da, "Kendisine sadece hoş gelmiş diyebiliriz,
ancak gönülden demeyiz" dedi.
Annesinin gerçek yolculuğunu filme aldıklarını anlatan Akovalıgil, "Annem, 78 yaşında gerçekten İstanbul'dan ata topraklarına, ailesinin fertlerini bulmaya yola çıktı. Biz de bunu tamamen gerçekçi olarak filme aldık. Film, kurgu ve belgesel sinemanın kesiştiği bir yolculuk, ilginç bir deneyimdi" dedi.
Filmde bölgede yaşanan savaş ve soykırımın günümüze bıraktığı izlerin yer aldığına işaret eden Akovalıgil, şöyle konuştu:
"Filmde, soykırımın bir aileyi nasıl yok ettiğini gözler önüne seriyoruz. Sanırım çekimleri yaptığımız 2008 yılından sonra kalan son savaş yıkıntıları da onarıldı. Savaşın izleri neredeyse yok edildi. Filmdekiler de en son kayda alınmış yapılar. Filmde anneme, Mesut Akusta, Deniz Çakır, Kemal Okur gibi oyuncuların yanı sıra yerel halk da eşlik ediyor."
Filmin 1 Ekim itibarıyla gösterime girdiğini hatırlatan Akovalıgil, izleyicilerin filmin farklı ve samimi olduğuna ilişkin yorumlarından mutluluk duyduklarını belirtti. Özlem Akovalıgil, yönetmen Emir Kusturica'nın 47. Altın Portakal Film Festivali'ne davet edilmesinin ardından çıkan tartışmaların hatırlatılması üzerine söz konusu protestoya katıldığını söyledi.
"Kako Si?" filminin protesto anlamında tek başına yeterli olduğunu vurgulayan Akovalıgil, şunları kaydetti:
"Bu film, protestonun neden yapıldığıyla ilgili. Çünkü Boşnak olup da soykırıma bu kadar duyarsız kalabilecek herhangi bir insan olamaz. Hele ki bu bir sanatçıysa. Boşnak olmayan insanlar dahi bizim filmin çekimlerini yaparken zorlandılar. Çok ilginç buluyorum. Ailesi bu soykırımla birebir karşı karşıya kalmış bir yönetmenin söylemlerini ilginç buluyorum. Çok fazla onurlandırmaya da gerek yok. İnsan tabii ki üzülüyor. Tercihi öyle olmuş, kendisine 'Hoş gelmiş' diyebiliriz elbette, ancak gönülden demeyiz.
Gönlümün diğer tarafından protesto ediyorum."
Yönetmen Kusturica, Bosna Hersek'te yaşanan savaşla ilgili olarak, "Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz. 500 yıl önce zaten hepimiz Sırp'tık, yeniden Sırp ve Hristiyan olalım, mesele bitsin" demişti.