Antakyalı ev hanımları ilk mahsul nar ekşisini odun ateşinde pişirmeye başladı

Hicaz narını yetiştirip ihracat yapan Antakyalılar, tarlarında ektikleri diğer narları nar ekşisine çevirip hem yemeklerinde kullanıyorlar hem de konu

Hicaz narını yetiştirip ihracat yapan Antakyalılar, tarlarında ektikleri diğer narları nar ekşisine çevirip hem yemeklerinde kullanıyorlar hem de konu komşuya satıp para kazanıyorlar.

Hatay'ın meşhur lezzetleri arasında yer alan nar ekşisi yapımı belde ve köylerde başladı. Sıcakların yavaş yavaş etkisini kaybettiği şu günlerde nar ağaçlarından ilk mahsulünü alan Hataylılar kolları nar ekşisi pişirmek için sıvadı.

Ekim alanları her geçen gün artan narın faydalarını uzmanlar gün ve gün arttırırken narı taze meyve olarak tüketimini hicaz narı üzerinden sürdüren Hataylılar nar ekşisi yapımı için özel olarak ektikleri narların ilk mahsulünü aldı. Kardeşleri ile birlikte ektikleri nar ağaçlarından topladıkları narları pazarda kilosu 0.70 kuruştan satmak yerine nar ekşisine çevirip kilosunu 20 TL'den satmayı tercih eden nar üreticisi İbrahim Kara, bu yıl aldığı ilk nar mahsulünden memnun.

Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu dile getiren Kara, aslında narın taze meyve olarak tüketilmesinin kendilerine daha fazla katkı sağladığını belirterek halis nar ekşisi yapımının zahmetlerini anlattı. "Kaç kişi olursanız olun nar ekşisi yaparken herkese muhakkak iş düşer" diyen Kara, "Gelenek oldu aslında. Topladığımız narları kilosunu 0.70 kuruştan pazarda satsak daha karlıyız ama halis nar ekşisinin de müdavimleri var. Ben topladığım ilk mahsulden muhakkak kendi evimin ekşi ihtiyacını gidermek için ekşi pişirtirim. Pişirim işi zahmetli. Kaç kişi olursa olsun çalışır. Pişirilen nar ekşisinin has oluşu ayrı bir lezzet. İsteyene dost akrabaya satarız. Satamadığımızda bize konu komşuya kalır. Afiyetle yeriz" diye konuştu.

Nar ekşisi yapımının zorluklarını da aktaran Kara, "Dış kabuklardaki tozu ve çamuru gidermek için 2 ağız yıkarız. Ondan sonra leğenlerin başına oturan kadınlarımız narları ikiye bölüp ağaç dallarıyla kabuklara vurup tanelerinin dökülmesini sağlıyorlar. Sonra bu taneleri çuvallara koyup iyice sıkıp suyunu alıyoruz. Sıktığımız suyu odun ateşi üzerine koyduğumuz dev kazanlarda ağır ağır pişiriyoruz. Nar suyu ağırlaşıp rengini siyaha çevirdiğinde pişme işlemi tamamlanıyor." dedi.

Pişirdikleri nar ekşilerinin bu yılki piyasa fiyatını kilo olarak 20 TL'den başladığını belirten Oktay Kara ise "Öyle marketlerde satılan su kıvamındaki ekşiye Hataylılar ekşi demez. Çoğu illerde su gibi akışkan ekşileri satıyorlar. Nar ekşisi dediğin akışkan kıvamlıdır, öyle sulu olmaz. Narın ekşisinin hasını Hataylılar yapar. Marketlerden ya da otobanlarda kurulan seyyar tezgahlardan alınan nar ekşisinin yarısını salataya boşaltsanız tad alamazsınız. Ancak bizim yöntemimizle hiçbir katkı maddesi olmadan üretilen nar ekşisinden yarım kaşık salatanıza yada yemeklerinize koymanız yeter" şeklinde konuştu.

NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI

Ekşiliği nedeniyle yüz ekşiterek yenen narın faydaları saymakla bitmiyor. Tansiyonu olumlu şekilde düzenlediği, kalbi koruyup idrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağladığı uzmanlar tarafından ifade edilen narın son yıllardaki üretimi de arttı.