Taksim'de polis merkezine bombalı saldırı

Taksim Meydanı'nda, Çevik Kuvvet polis noktası yakınında meydana gelen patlamada, 10'u polis memuru 22 kişi yaralandı. Patlama sonucu, ?canlı bomba? olduğu bildirilen bir kişi de hayatını kaybetti.

Taksim Meydanı'nda, Çevik Kuvvet polis noktası yakınında meydana gelen patlamada, 10'u polis memuru 22 kişi yaralandı. Patlama sonucu, ?canlı bomba? olduğu bildirilen bir kişi de hayatını kaybetti.

Taksim Meydanı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polislerin bulunduğu noktaya, saat 10.30 sıralarında gelen ve “canlı bomba” olduğu bildirilen bir kişi üzerindeki patlayıcıları patlattı.

Patlama sonucu, 10'u polis memuru 22 kişi yaralanırken, eylemi gerçekleştirmek isteyen kişi de olay yerinde hayatını kaybetti. Patlama sonucu, çevik kuvvet aracı ile çevresindeki emniyet araçlarında, binalarda da hasar meydana geldi.Yaralılar, olay yerine gelen  ambulanslarla Taksim, Şişli Etfal, Haseki, Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Taksim Meydanı boşaltıldı
Yaralıların kan ihtiyacı için yapılan duyuruların ardından hastanelere, emniyet mensupları ve vatandaşlar akın etti. Patlamanın ardından, olayın meydana geldiği Taksim Meydanı güvenlik şeridi altına alınarak, inceleme başlatılırken, buraya çıkan cadde ve sokaklar da yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Otobüs duraklarındaki otobüsler boşaltılıp, vatandaşlar ve basın mensupları güvenlik şeridi dışarısına çıkarıldı. Bu arada, inceleme sırasında patlamamış bir kaç bomba daha bulundu.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Vatan Caddesi'ndeki Cumhuriyet kutlaması töreninin ardından patlamaya ilişkin basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:
“Eylemi gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum ve lanetliyorum. Bir erkek eylemci kendini de imha etmek suretiyle Taksim Meydanı'nda polis noktamızın bulunduğu yerde eylem gerçekleştirmiştir. Eylemi gerçekleştiren örgütle ilgili, şu anda bize intikal eden bir açıklama yok. Herhangi bir farklı bilgi de gelmedi. Bombanın içeriğine ilişkin de şu anda bununla ilgili bilgi yok. Yapılacak incelemeler sonucunda detayları verebiliriz.”

Birden fazla bomba vardı
Mutlu, “Daha önceden bir istihbarat gelmiş miydi?” yönündeki bir soruya da “Eylemin mahiyeti noktasında ne tür bir eylem olduğunu, hedefinin ne olduğunu... Elbette ki bir terör örgütü olarak gözüküyor. Daha önceden de ülkemizde gerçekleştirilen bu tür eylemler olmuştu. Bu nedenle detayları daha sonra açıklayacağız” şeklinde yanıt verdi. Olay yerinde ve yaralıların bulunduğu hastanelerde incelemelerde bulunan Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, olayın çok üzücü olduğunu ifade ederek, “Canlı bomba olduğu görülüyor. Ölenimiz, şehidimiz yok. Hepimize, ülkemize geçmiş olsun. Ağır olan 2 yaralı var gibi gözüküyor” dedi. Çapkın, olayı kimin yaptığının sorulması üzerine, “Şu anda bir bilgimiz yok. Onlar şu anda araştırılıyor. Canlı bomba. Kendisi parçalanmış gördüğünüz gibi. Ceset erkek görünüyor” karşılığını verdi.
Canlı bombanın polis otobüsüne girip girmediği yönündeki bir soruya da Çapkın, “Polis aracına girmeye çalışmış, giremeyince polis aracının yanında patlatmış” dedi. Çapkın, “Taksim Meydanı'nda birkaç parça daha bomba bulundu. Bulunan bombalarla ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu. 


PKK: Olaydan haberimiz yok
CNN International'a konuşan bir PKK sözcüsü, patlama hakkında bir bilgisi olmadığını söyledi. PKK sözcüsü, "Taksim'deki bu patlama hakkında hiçbir fikrim yok" ifadesini kullanırken, örgüt tarafından ilan edilen "tek taraflı ateşkesin" bugün sona erdiğini belirtti. Sözcü ayrıca, PKK lideri Murat Karayılan'ın Radikal gazetesine verdiği röportaja vurgu yaparak, Karayılan'ın, "artık sivillere yönelik eylemlerde bulunmayacağız" şeklindeki sözlerini hatırlattı. 


FRANSA'DAN GELDİ, ALIŞVERİŞTE YARALANDI
Bu arada, patlama sonucu yaralanan çevik kuvvette görevli polis memurları Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyata alındı. Fransa'dan geldiği tatili sırasında babası Ali Güngör ile alışverişe gittiği Taksim'de, patlama sonucu bacağından yaralanan Gülden Güngör de Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ameliyata alınan Güngör'ün buradaki tedavisi sürüyor.
Öte yandan, “canlı bomba” olduğu bildirilen kişinin kimlik tespitiyle, olay yerindeki inceleme çalışmaları halen devam ediyor. (aa)