Yıldırım: Suriye İle Zihinlerdeki Vize Kalkmadı Tartus

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kaldırılmasına rağmen, zihinlerdeki vizelerin aynı hızla kaldırılamadığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kaldırılmasına rağmen, zihinlerdeki vizelerin aynı hızla kaldırılamadığını söyledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte, Suriye'nin Tartus kentinde düzenlenen Suriye-Türkiye Ortak İş Forumu'na katılan Yıldırım, her iki ülkeden yaklaşık 300 iş adamına hitap etti.
Yıldırım, 'Sayın Başbakanımızın ve Sayın Esad'ın ortaya koydukları iradeyle kaldırılan bu vizelere rağmen, zihinlerimizdeki vizeyi aynı hızla kaldıramadık. Vizeler kalktı, sınırlar açıldı ama maalesef alışkanlıklarımızı değiştirmekte aynı hızla hareket edemedik' dedi.
İki ülke arasındaki taşımacılık konusunda yürütülen işbirliğinin önünde çeşitli engellerin olduğunu anlatan Yıldırım, 'Hala taşımacılıkta fiilen bariyerlerimiz var. Taşımacılık ticaret değildir. Taşımacılık iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için araçtır' diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye ve Suriye arasındaki bütün engellerin kaldırılması çağrısında bulunarak, 'İnsanlarımız rahat rahat istediği gibi gelsin gitsin, satsın satın alsın. Böylece gerçek anlamda iki ülke arasındaki vize kalkmış olur' dedi.
Türkiye ve Suriye arasındaki her türlü ekonomik ve ticari ilişkinin lojistik imkanlarına bağlı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Yıldırım, 'Kara, deniz ve havacılığımızı daha da geliştirmeye hazırız, hatta açık sema olsun, buna da hazırız. Sınırlarımız da tek pencere olsun' diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye ve Suriye arasında, Akdeniz kıyılarını paylaşan iki ülke olmasına rağmen feribot seferlerinin bulunmadığını hatırlatarak, 'bunun acı olduğunu' söyledi.
Suriye'nin Lazkiye kentinde bir tersane kurulmasına ilişkin projede Suriye tarafının Türkiye ile işbirliği yaptığını anlatan Yıldırım, Halep'te ortak bir demiryolu araçları yapım fabrikasının kurulması için de çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Yıldırım, iki ülke arasındaki demiryolu hattına verimli işletme sistemi ve resmi işlemlerin azaltılması yoluyla işlerlik kazandırılabileceğini ifade ederek, 'Demiryolları ise iki ülkenin ortak tarihidir, kültürüdür. 1905, 2. Abdulhamit bu topraklarda Hicaz'a kadar demiryolu hattı inşa etmiş ama biz o hattı kullanamıyoruz. O konuda da Suriye, Suudi Arabistan ve Ürdünlü yetkililerle işbirliği içindeyiz' dedi.
'Suriye ile her türlü tecrübe paylaşımının Türkiye için bir görev olduğunu' vurgulayan Yıldırım, konuşmasını, 'Komşu ve hasım anlayışından, komşu ve hısım anlayışına dönüştürenlere teşekkür ederim' diyerek tamamladı.

-SURİYE TİCARET BAKANI-

Suriye Ticaret Bakanı Lamia Asi da konuşmasında, Suriye'nin ekonomik açıdan reform döneminde olduğunu belirterek, 'Ekonomik açıdan reform çabası içindeyiz. Kanunları yatırımlar için uygun hale getirdik. Kurumsal olarak ise yatırımlar için gerekli altyapıyı ve ilişkileri düzenledik' dedi.
Suriye'nin Arap dünyası başta olmak üzere dış ticareti geliştirmek üzere attığı adımlara ilişkin bilgi veren Asi, 'Suriye'nin dünya ekonomisine katılmayı ve bu çerçevede Türkiye ile ticari ilişkilerini daha fazla geliştirmek istediğini' söyledi.
Türk iş adamlarına Suriye'ye yatırım yapma çağrısında bulunan Asi, Suriye-Türkiye ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için, Çağlayan ile 4 konuda mutabık kaldıklarını belirtti. Asi, bu noktalardan ilkinin ortak banka kurulması, ikincisinin de ticari standartlara ilişkin bir anlaşma yapılması olduğunu anlattı. 
İki ülke arasındaki ticari anlaşmazlıklar için ticari tahkim merkezi kurulması konusunda da Çağlayan ile hemfikir olduklarını belirten Asi, kara, deniz ve havayolu ulaşımının desteklenerek havayolu seferlerinin artırılmasını istedi.
Yıldırım ve Çağlayan'ı Türkçe selamlayan Suriye Ulaştırma Bakanı Süleyman Yarub Bedr de Türk Hava Yolları'nın Suriye'ye sefer sayısının artırılmasını isteyerek, Türkiye ile her konuda işbirliği yapmak ve tecrübe paylaşmak istediklerini söyledi.

03.10.2010 10:11:48