İhraçlara dönüş yolu

TBMM'ye sevk edilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Tasarısı'nda, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ön...


TBMM'ye sevk edilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Tasarısı'nda, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ön taslakta yer almayan çarpıcı değişiklikler yapıldı. Tasarıyla, meslekten atılan Ferhat Sarıkaya, Sacit Kayasu gibi savcı ve hâkimlere mesleğe dönüş yolu açılırken, bu isimlerin mesleğe dönüp dönemeyecekleri yargıya bırakılmadı.  Anayasa değişikliği ile yapısı değiştirilen ve üye sayısı 7'den 22'ye yükseltilen HSYK'nın uygulama kanunu tasarısı tamamlanarak TBMM'ye sevk edildi. Tasarıda, bakanlığın hazırladığı ön taslakta yer alan çok sayıda düzenleme, önemli ölçüde değiştirildi. Tasarıda yer alan tartışma yaratabilecek düzenlemeler şunlar:
-  Tasarıda, seçim sürecinde propagandanın yasak olduğu, ancak adayların kendilerini tanıtıcı mektup, SMS, mail gönderebilecekleri ve yemekli toplantılar düzenleyebilecekleri belirtildi.

Yargıtay ile aynı haklar
-   Kurul üyeliğine seçilenler, yaşamları boyunca Yargıtay daire başkanlarının haklarına sahip olacak. Maaşları 5 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltilen, özel araç tahsis edilen üyeler, görev sürelerinin ardından tercih ettikleri 3 ilden birinde görevlendirilecek. 
-  HSYK'nın meslekten ihraç ettiği hâkim ve savcılar, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 60 gün içerisinde mesleğe dönmek için yargıya değil HSYK'ya başvuracak. Kurul, başvuruyu kabul ederse cezayı kaldırarak farklı bir disiplin cezası verebilecek. Kurulun başvurusunu kabul etmediği isimler dava açabilecek. Başvurusu kabul edilip, cezası kaldırılanların hâkim ve savcılık mesleğine kabul niteliklerini kaybedip kaybetmediği ayrıca incelenecek. Kurul, bu nitelikleri kaybetmeyenleri mesleğe yeniden kabul edecek. Bu niteliği kaybettiği belirlenenler ise mesleğe alınmadıkları gibi, bu karara karşı dava da açamayacak. 
-  HSYK'ya 1 genel sekreter ve 4 yardımcısı, 1 teftiş kurulu başkanı ve 2 yardımcısı, 72 başmüfettiş, 85 müfettiş, 40 tetkik hakim olmak üzere 205 meslek mensubu alınacak.

 

 

YAŞ için de umut oldu
Tasarıda, meslekten atılanlara dönüş yolunun açılması, anayasa değişikliğinden sonra beklemeye geçen YAŞ tarafından ordudan atılanlar için de umut oldu. Anayasa değişikliğinin ardından, YAŞ kararları yargı denetimine açılmış ancak bunun geçmişe yürütülüp yürütülmeyeceği belirsiz kalmıştı. HSYK Tasarısı'nda bu yolun açılmasının ardından YAŞ mağdurları için de benzer bir düzenleme yapılması bekleniyor.