Doğan, Petrol Ofisi'ni OMV'ye sattı

Petrol Ofisi'nin Avusturyalı ortağı OMV, yüzde54.14 hisseyi de alarak şirketin tamamına sahip oldu

Petrol Ofisi'nin Avusturyalı ortağı OMV, yüzde54.14 hisseyi de alarak şirketin tamamına sahip oldu

Doğan Holding, Petrol Ofisi’nin yüzde 54.14 hissesini 1 milyar avroya Avusturyalı ortağı OMV’ye sattı. 2006’dan bu yana Petrol Ofisi’nin yüzde 41.58’ine sahip olan Avrupalı enerji devi OMV, böylece şirketteki hisse oranını yüzde 95.75’e çıkararak kontrolü eline geçirdi. Anlaşmayı açıklayan OMV, bu hisse alımıyla Türkiye’nin, Avusturya ve Romanya’nın ardından üçüncü ana pazar olarak konumlandırılacağını belirtti.

OMV: Gurur duyuyoruz
OMV, açıklamasında, “Petrol Ofisi’nin faaliyetleri dışında, inşası devam eden Samsun doğalgaz kombine çevrim santrali ve Nabucco Doğalgaz boru hattı projesi ile Türkiye operasyonu, zengin kaynaklara sahip Hazar Bölgesi ve Ortadoğu’ya erişimde stratejik köprü görevini üstlenecek” denildi. Petrol Ofisi’nin marka bilinirliliği ve sektördeki köklü geçmişiyle Türkiye’nin lider şirketlerinden biri olduğunu belirten OMV İcra Kurulu Başkanı (CEO) Wolfgang Ruttenstorfer da “Tüm Petrol Ofisi çalışanları ile iyi bir iş birliği içinde olmayı amaçlıyoruz. Petrol Ofisi ülke geneline yayılmış bir benzin istasyonu ağına sahip. Biz şirketin bu başarı öyküsünü devam ettirecek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Ruttenstorfer, bu satın alımın OMV’yi istenen stratejik konuma taşıyacağını vurguladı.
Devir üç ayda bitecek
OMV, devrin tamamlanmasının Rekabet Kurumu da dahil olmak üzere ilgili resmi izinlerin alınması şartına bağlı olduğunu ve sürecin üç ay içinde tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. OMV ve Doğan Holding arasında satış işlemi tamamlanmadan önce, Petrol Ofisi’ndeki hissedarlara kar payı dağıtılması konusunda uzlaşma da sağlandı. Şirketteki pay oranlarına göre OMV 203 milyon dolar, Doğan Holding 265 milyon dolar ve halka açık kısmındaki yatırımcılar ise toplamda 21 milyon dolar alacaklar. OMV, mevcut finansman seçenekleri arasında sermaye artırımına gidilmesinin de bulunduğunu belirtti.

‘Türkiye gelişen pazar’

Türkiye’nin bulunduğu bölgede en hızlı büyüme gösteren ve gelişen pazarlardan biri olduğu belirtilen OMV açıklamasında Türkiye’nin potansiyeli şöyle değerlendirildi: “Petrol ürünlerine olan talep Türkiye’de yılda 29 milyon ton. 2015 itibarıyla yılda 32 milyon tona çıkması bekleniyor. Türkiye’deki petrol pazarının potansiyelini otomobil yoğunluğundan da anlayabiliriz. Almanya’da 1000 kişiden 570’i bir arabaya sahipken, Türkiye’de bu rakam 100 kişi.”
Merkezi İstanbul’da bulunan Petrol Ofisi, Türk petrol pazarında yüzde 27’lik pazar payına sahip. Ayrıca yaklaşık 1 milyon metreküplük depolama kapasitesi de Türkiye’nin toplam depolama kapasitesinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Petrol Ofisi, 2009 yılında 2 bin 500 benzin istasyon ağı ve yaklaşık 1000 çalışanıyla 290 milyon TL faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr açıklamıştı.