'Uluslararası Maliye Politikasının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü' Konferansı

Sivas'ta düzenlenen 'Uluslararası 'Maliye Politikasının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü' sempozyumu, yoğun katılımla gerçekleşti.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ile Sivas Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenen 'Maliye Politikasının Oluşturulmasında Parlamentonun Etkisi' konulu konferans, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas milletvekili Mustafa Açıkalın, AK Partili İstanbul milletvekili Nazım Ekren, Sivas Valisi Ali Kolat, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
İlyas Dökmetaş, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun da katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyum öncesi konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, üniversite hakkında kısa bir brifing vererek bu tür etkinliklere üniversite olarak destek vereceklerini belirtti. Dökmetaş, sempozyumun Cumhuriyet Üniversitesi'nde gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, geniş yetkilere sahip modern parlamentolara dönüşmelerini sağlayan en önemli unsurun bütçe hakkı olduğunu ifade ederek, "Modern parlamentoların temelinde bütçe hakkının yer aldığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Yurttaşların gelecekleri hakkında temel kararları alan kurumlar olarak günümüz parlamentolarının yürüttükleri fonksiyonlar ve parlamento kavramının bugün taşıdığı anlam büyük ölçüde bütçe hakkı çerçevesinde gelişmiş ve zenginleşmiştir. Çeşitli toplum kesimlerinin
temsilcilerinden oluşan ve ilk parlamentolar sayılabilecek meclislerin başlangıçta kimi önemli meselelerin tartışıldığı ortamlar olmaktan, geniş yetkilere sahip modern parlamentolara dönüşmelerini sağlayan en önemli unsur bütçe haklarıdır. Süreç içerisinde parlamento önce vergi koyma, sonra bu vergilerin nerelere harcanacağına karar verme yetkisini elde etmiş, son olarak harcamaların usulüne uygun olarak yerli yerinde yapılıp yapılmadığını denetleme fonksiyonunu da üstlenmiştir. Bütçe hakkını oluşturan bu üç
temel hak ve yetki parlamentoların bugün de en önemli varlık nedenleridir" şeklinde konuştu. Pakdil Türkiye'de kamu mali yönetim sistemine 2006 yılında başlandığını belirterek, "Ülkemizde kamu mali yönetim sistemine yönelik reformların en önemlisi, bütçe disiplininin sağlanması amacıyla 2003 yılı sonunda kabul edilen ve 2006 yılında uygulanmasına başlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yasalaştırılmış oluşudur. 5018 sayılı kanun Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkını etkin
kılmak için kullandığı araçları gerek nicelik, gerekse nitelik yönünden artmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin maliye politikasının oluşturulma sürecindeki etkinliğini güçlendirmiştir" diye konuştu.
Sivas Valisi Ali Kolat ise Sivas'ın kültürüyle önde gelen şehirler arasında olduğunu dile getirerek, "Sivas'ın tarım alanında çok ciddi potansiyeli vardır. Ancak bu potansiyelin tam olarak kullanılmadığı kanaatindeyim" dedi.
Konuşmaların ardından eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İstanbul milletvekili Prof. Dr. Nazım Ekren sempozyumun ana sunuş konuşmasını yaptı.
Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma yoğun katılımın olduğu görülürken, sempozyumu izleyenler arasında türbanlı öğrencilerin de olduğu gözlendi.