Türkiye Irak'taki doğalgaz sahalarına talip

Aralarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın da (TPAO) bulunduğu konsorsiyum, Irak'ta ülkenin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip üç do

Aralarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın da (TPAO) bulunduğu konsorsiyum, Irak'ta ülkenin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip üç doğalgaz sahası için yapılan ihalelerden ikisini kazandı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ihalelerin kazanılmasıyla birlikte Türkiye'nin Irak'ta 100 milyar metreküplük doğalgaz çıkartacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kayseri programı kapsamında Hilton Oteli'nde düzenlenen Türk-Alman İş Platformu sonrasında açıklama yapan Bakan Yıldız, "Yaklaşık iki yıldan beri, enerji politikalarımızla alakalı olarak ve merkezi hükumetin çıkardığı ihalelerle alakalı isteklerimiz vardı. Üç tane doğalgaz sahası ile ilgili Uluslararası arenada, sahada bir ihale açılmıştı. Bu üç ihaleye de katıldık. Mansuriye, Siba ve Akkas sahaları. Biz Mansuriye ve Siba sahalarındaki doğalgaz çıkarma işlemlerini gerçekleştireceğiz. Özellikle Mansuriye ve Siba'da, Mansuriye Bağdat'a yakın orta Irak'tadır. Siba Güney'de Kuveyt'e yakın bir bölgededir. Mansuriye'de yaklaşık 2,5-3 milyar dolar ve operatör olarak Kuveyt enerji ile beraber, Kuveytli yatırımcı bir firma ile beraber aldığımız ihaledir ve bizim için son derece önemlidir. 80 milyar metreküplük gaz rezervi tespit edilmiştir. Biz bu gazın çıkartılması için Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı olarak bugüne kadar yaptığımız operasyonların en büyüğünü inşallah Irak'ta çalışarak yapacağız. Şu ana kadar uluslararası arenada aldığımız en yüksek gaz sahası ile alakalı çalışma olacak. Bütün ekibimizi kutluyorum. Sibada'da yine Irak'ın güneyinde bulunan Siba bölgesinde Kuveytli ortaklarımızla aldığımız işte 750 milyon dolara karşılık geliyor. Yaklaşık 20 milyar metreküplük bir rezerv olacak. İki sahayla birlikte yaklaşık 100 milyar metreküplük gazın çıkartılmasıyla ilgili çalışma yapacağız. Bütün bunlar yeni kurulacak Irak hükumetinin onayı ile uygulamaya girecek. Hem Irak'taki normalleşmenin hızlanması hem siyasi istikrarın sağlanması açısından hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.