Domatesin Kilosu Halde 4 Lira Oldu, Çiftçinin Yüzü Güldü

Muğla'nın Fethiye ilçesinde domatesin kilosunun halde 4 liraya yükselmesi, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Günlük 300 ile 500 kilogram arasında domatesin geldiği Fethiye'nin Çamköy beldesi haline sezonun ilk domateslerini getiren çitçilerin yüzü gülüyor. Fethiye'de bir haftadır seralardan toplanmaya başlanan domatesin hale giriş fiyatı 4 lirayı bulurken, bu rakamlara en çok sevinen çiftçi oldu. Geçtiğimiz yıl ürettiği domatesi çok düşük fiyatlardan satan ve son dönemde de çöpe dökmek zorunda kalan çiftçi, bu fiyat yükselişinin sera domatesinin piyasaya tamamen çıkacağı Kasım ayı başına kadar sürebileceğini
dile getirdi.
Çamköy halinde çiftçilerin ürününü alan komisyoncu Abdullah Güldür, "Domateslerimiz şu an yeni yeni çıktı. Yüzde 10 civarında gelmeye başladı. Bu sera domatesi, artık tarla kalmadı. Domates fiyatları şu an 2 liradan 4 liraya kadar değişiyor. Geçen yıl para etmediği için bu yıl para etti. Açık tarlalarda domates bittiği için ve seralarda daha tam başlamadığı için fiyatlar yüksek. Biz memnunuz bu durumdan, çünkü geçen yıl çiftçiler bu fiyata satamamıştı" dedi.
Yaz mevsiminde onlarca işçinin çalıştığı domates paketleme tesislerinde ise şimdi sadece 3 kişi çalışıyor. Serasında sezonun ilk domatesini yetiştiren ve kilosunu 4 liradan satan çiftçi Emin Akkoyunlu, "Domates az olduğu için pahalı, çok olsa yine 1 liradan satılır. Şu an 4 liradan satıyoruz. Geçen yıl bu zamanlarda 30 kuruştan satıyorduk" diye konuştu.