KCK davasında ilginç diyaloglar yaşandı

Diyarbakır'da görülen KCK davasının bugünkü duruşmasında mahkeme başkanı ile sanıklar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Kimlik ve adres tespiti sıra

Diyarbakır'da görülen KCK davasının bugünkü duruşmasında mahkeme başkanı ile sanıklar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Kimlik ve adres tespiti sırasında Kürtçe savunma yapmakta ısrar eden bazı sanıkların Kürtçe konuşamadığı görüldü.

Sanıkların çoğu, mahkeme başkanının Türkçe konuşmasını dinleyip, 'evet' anlamına gelen Kürtçe 'Erê, belê' kelimelerini kullandı. Bazı sanıkların Kürtçe konuşmaya çalışırken ortaya çıkan ilginç durum sebebiyle zaman zaman gülüşmeler oldu.

Sanıklardan Mehmet Abbasoğlu, Türkçe konuştu. Emekli astsubay olduğunu belirterek, adres bilgilerini söyledi. Lütfi Dağ ise Türkçe bildiğini; ancak diğer sanıklar Türkçe konuşmadığı için kendisin de Türkçe konuşmayacağını belirtti. Alican Önlü, Zazaca konuştu. Mehmet Tari, mahkeme heyetine Kürtçe olarak, "Kürt dili üzerindeki baskınızı ve kararınızı kınıyorum." dedi. Ali Şimşek, Fırat Anlı, Necdet Atalay, Zülküf Karatekin, Hüseyin Kalkan, Nadir Bingöl, Ferhan Türk, Emrullah Cin, Aydın Budak, Abdullah Akengin ve Şeyhmus Dayan ise tek kelime Kürtçe konuştu. Bu sanıklar, isimleri okununca Türkçe 'buyurun' anlamına gelen 'Keremke' dediler. Hakim, adres ve kimlik bilgilerini okuyunca kafalarını sallayarak onayladılar. Savunmasını Kürtçe yapacağını söyleyen Aslan Özdemir ise konuşurken Türkçe ağırlıklı kelimeler kullandı.

Duruşmanın başında söz alan müdafi avukatları ise mahkemenin yasak dil kararının kabul edilemeyeceğini savundu. Kanunlardaki 'yasak dil' kavramının kaldırıldığını savunan avukatlar, sanıkların kendilerini Kürtçe daha rahat anlatacağını söyledi.

BDP'Lİ VEKİL FOTOĞRAF ÇEKMİŞ

Bu arada, duruşma salonunda güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi. BDP'li milletvekillerden birinin dünkü ilk duruşma sırasında cep telefonuyla fotoğraf çektiği anlaşıldı. Bunun üzerine dün sadece jandarma görev yaparken, bugün salona polisler de alındı.