Başkent'te Yurtdışı Eğitim Fuarı

Türkiye'de gerçekleştirilen en kapsamlı yurtdışı eğitim ve kariyer organizasyonu olma özelliği taşıyan International Education Fairs of Turkey'in (IEFT) 18.'si Ankara'da start aldı.

Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen yurtdışı eğitim fuarına Başkentli öğrencilerin ilgisi büyük oldu. Öğrenciler eğitim kariyerlerine yurtdışında devam etmek için standlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Her yıl, eğitim ve kariyer yapmak isteyenlerin akınına uğrayan yurtdışı eğitim fuarında bu sene bir ilk yaşandı ve yaklaşık 15 ülkenin dahil olduğu Kuzey Avrupa ülkesi de fuara gelerek stand açtı. Fuara online davetiye alanlar, uluslararası alanda isim yapmış uzmanların verdiği seminer ve panellere de ücretsiz giriş yaptılar. Fuarda öğrencilere üniversite lisans, üniversite hazırlık, yüksek lisans, ön lisans, üniversite transfer olanakları, doktora, öğrenci değişim programları, yaz okulları, sertifika,
diploma, staj, lise eğitimi ve burslu yurtdışı eğitim konularında bilgi verildi. IEFT Genel Koordinatörü Deniz Akar, yurtdışında eğitim yapmanın hayal olduğu kanısının artık doğru olmadığını ifade ederek, "Bugün Ankara'da görüyorum binlerce öğrenci fuarı ziyaret etti. Bundan 15 yıl önce yurtdışında eğitim denildiği zaman ya devletin bursu ile yurtdışına çıkan yüksek lisans veya doktora öğrencileri ya da maddi açıdan durumu iyi olan ailelerin çocuklarının gidebileceği eğitim programı olarak algılanıyordu. Şu
anda orta sınıftaki aileler çocuklarına sende yapabilirsin diyebiliyor. Yurtdışında eğitim gören öğrencilerin sayısı şu anda yüzbinleri aşmış durumda" dedi.
Hollanda, İsveç, Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinin üniversiteleri yoğun bir şekilde fuarda olduklarını anlatan Akar, Rusya, Japonya, Malezya, Dubai'den üniversitelerin de fuarda yer aldıklarını söyledi. Fuarda 110 stant kurduklarını belirten Akar, bu stantların 90 tanesinin yurtdışındaki üniversite ve kolejlere ait olduğunu Amerika ve İngiltere'den de yoğun bir katılımın olduğunu söyledi.
Yurtdışında hem çalışıp hem de dil eğitimi almak isteyenlerin tercih ettiği WorkTravel konusunda da açıklamalarda bulunan Akar, "WorkTravel sadece Amerika'da yapılabilen yazları 4 ay süreyle üniversite öğrencilerinin hem çalışıp hem de dil pratiği yapabilecekleri bir program. WorkTravel yurtdışı eğitim ve kariyerinin onda bir parçasıdır. Öğrenci oraya eğitimden çok çalışma öncelikli gidiyor. Biz ise burada yüksek lisans, doktora, staj, değişim programları yapıyoruz" diye konuştu.
Kendilerine gelen en çok eleştirinin öğrencilerin yurtdışına gitmesiyle bir beyin göçü olduğu konusu olduğunu ifade eden Akar, "Devletin gönderdiği öğrencilerin daha sonra dönmeyip orda kalmalarına beyin göçü denir. Artık yurtdışı eğitim halka orta sınıfa yayıldı. Bu gençler yurtdışında eğitimlerinde kazandıklarını eninde sonunda Türkiye'ye getiriyorlar. Türkiye'ye çok büyük katkıları oluyor" dedi.